Interview Lukaku: "Volgend jaar ga ik nog sterker zijn"

Lukaku: "Volgend jaar ga ik nog sterker zijn"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Romelu Lukaku is aan hoge snelheid naam aan het maken in Engeland. De aanvaller promoveerde onlangs van supersub naar basisspeler bij West Brom en laat zich wekelijks opmerken. Daarom wil hij zijn ontwikkeling ook nog een jaartje verder zetten bij de ploeg van Steve Clarke.

Romelu Lukaku is bijna even 'hot' als Benteke in Engeland. De aanvaller van West Brom heeft nog een inhaalbeweging te maken nadat hij eerder uitgespeeld werd als superjoker, maar toont zich met één goal om de 131 minuten wel efficiënter dan Benteke die er één om de 178 minuten tegen de netten trapt. 

Romelu, hoe gaat het?

"Het gaat heel goed. Ik speel en ik doe het goed. Voor het team gaat het momenteel iets minder, maar ik krijg elke week wel goeie kritieken."

Je hebt zelfs al gezegd dat je volgend seizoen bij West Brom wil blijven?

"Ik wil me blijven ontwikkelen en geen stappen overslaan. Ik ben er negentien. Zie jij veel spelers onder de twintig die in de Premier League in de basis staan? Ik wil aanhouden hoe ik nu bezig ben en hopelijk halen we Europees voetbal. Dan kan ik me volgend jaar ook op het Europees toneel tonen."

Maar beslis jijzelf of je blijft of niet? Chelsea heeft toch ook iets te zeggen?

"Ja, maar ik wil er staan als ik terugga naar Chelsea. Voor mij is het belangrijk om te spelen en bij West Brom kan ik dat. Voor Chelsea is het ook een voordeel dat ze kunnen zien dat ik nu progressie maak. Als ik terugga naar Londen is het om een potentiële basisspeler te zijn."

Je hebt blijkbaar een degelijk carrièreplan in je hoofd?

"Ik heb een bepaalde carrièrestructuur uitgestippeld ja. Ik denk ook dat Chelsea wel zal luisteren naar wat ik te zeggen heb. Maar als ze willen dat ik terugkeer, zal ik dat ook doen."

Ben je sterker geworden in die zes maanden?

"Ja, ik ben veel sterker. Die duelkracht heb ik altijd al gehad, maar fysiek sta ik een stuk verder. Ik kan meer inspanningen leveren. Ik heb in Engeland ook leren mee verdedigen. Bij Anderlecht hoefde dat niet echt, maar bij West Brom moet ik regelmatig mee naar achter. En je ziet dat ik dat goed verteer. Een match die tot de 92ste minuut gaat, is geen probleem meer. Trouwens, je moet in de Premier League blijven gaan. Als je in België 2-0 voorstaat is het meestal gedaan. Niet in Engeland. Kijk maar naar onze wedstrijd tegen Reading waarin we 2-0 voorstaan en dat ze terugkomen tot 2-2. Fysiek moet je dan een tandje bijsteken."

Maar je speelde een jaar bijna niet. Voel je dat?

"Ja zeker en dat zie je soms ook wel. Ik heb nog niet hetzelfde vertrouwen als bij Anderlecht. Toen pikte ik soms een bal op en vertrok er in mijn jeugdig enthousiasme recht naar doel mee. Ik leg nu minder risico's in mijn spel."

Ben je dan een stuk spontaniteit kwijt?

"Ja, dat is ook normaal als je een jaar weinig speelde. Mijn pa ziet dat ook en zegt het me ook. Maar dat komt wel terug. Ik ben nu goed bezig, maar volgend jaar zal ik nog sterker zijn."

Had je geen schrik dat Steve Clarke je heel het seizoen als supersub zou gebruiken?

"Nee, niet echt. Ik begon het seizoen op de bank, maar mocht vrij veel spelen. Dan speelde ik een sterke wedstrijd tegen Tottenham, maar de dag erna blesseerde ik me op training en toen heb ik me geforceerd om toch maar te kunnen spelen. Toen ik hersteld was, zei de trainer me dat hij me wou prikkelen. Hij zette me op de bank, maar liet me wel invallen. De match erna mocht ik starten en toen liep het ineens als een trein."

Ben je verrast door de progressie die Benteke maakte?

"Nee, niet echt. Ik had het wel verwacht. Hij maakte de juiste keuze door voor Aston Villa t e kiezen. En in tegenstelling tot met België krijg je in Engeland als goeie spits altijd drie à vier open kansen. Hij gaat daar goed mee om."

Wat is de grootste aanpassing die jij moest maken?

"Kijk, in België kan je tien seconden de bal afschermen met een man in de rug. Ik merkte het nog op training hier bij de Rode Duivels: ik schermde de bal af en hop Jantje (Vertonghen, nvdr.) maaide me omver. Dat is Engels voetbal: je moet snelle beslissingen nemen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties