Interview Jacobs: " Zachtaardige Denen worden Vikings tijdens derby"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 3 reacties
Jacobs: " Zachtaardige Denen worden Vikings tijdens derby"
Foto: © SC

Ariël Jacobs heeft het naar zijn zin in Denemarken. Bij FC Kopenhagen gaat het hem voor de wind met een straatlengte voorsprong op de tweede in de stand. Hij schrok van de hevige rivaliteit tussen Kopenhagen en Brøndby en vindt dat men de winterstop in België beter afschaft.

Door Sander De Graeve

Jullie hebben nu twaalf punten voorsprong op de eerste achtervolger, dat geven jullie toch niet meer uit handen?

“Die vraag krijg ik steeds vaker. Zeker na de overwinning net voor de winterstop tegen de tweede uit de stand, Nordsjaelland. Toch moeten we oppassen. Men heeft hier erg veel schrik dat het scenario van vorig jaar zich zou herhalen. Toen stond de ploeg bij de winterstop vijf punten voor en gaf het de titel nog uit handen. De trainer werd rond die periode ook ontslagen en er waren wat spelers die wegwilden na de goede Champions League-campagne van het jaar voordien. In die slechte terugronde gaf Kopenhagen nog zeven, acht punten toe op Nordsjaelland. De marge is nu wel groter maar ik kijk enkel naar mijn ploeg. Met de concurrentie houd ik geen rekening, we moeten vooral zelf op koers blijven.”

De grote concurrent van weleer, Brøndby, staat nu allerlaatste mede door financiële problemen. Leeft dat hier erg?

“Dat leeft hier zeker. Ik meen te weten dat Antwerp – Beerschot, de derby’s in Brugge, Anderlecht – RWDM vroeger en de derby’s in Luik allemaal speciaal waren. Hier is dat nog iets anders. Als je de Denen kent als zachtaardig, schrik je wel bij een wedstrijd tussen Kopenhagen en Brøndby. Daar worden het echte Vikings. We speelden voorlopig tweemaal thuis tegen die ploeg. De eerste keer was dat zonder publiek van Brøndby, op politiebevel. De tweede wedstrijd mochten ze wel binnen en waren er al wat rellen. Ondanks dat ze aan het verliezen waren van de grote rivaal, bleven ze wel hun ploeg steunen.”

"Die bekermatch tegen Brøndby, dat was oorlog. Nooit voelde ik me onveiliger tijdens een wedstrijd als toen"

“Daarna moesten we voor de beker op bezoek bij Brøndby, dat was echt oorlog. Ik wist meteen waarom men me afraadde om wedstrijden van die ploeg live te gaan bekijken. Vooraf werd onze bus al bekogeld. We verloren daar uiteindelijk onverdiend met 1-0. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een onveilig gevoel had tijdens een wedstrijd, ik voelde dat er iets in de lucht hing. Onze spelers waren in de tweede helft bij hoekschoppen en inworpen in de buurt van de spionkop ook meer naast het veld aan het kijken waardoor hun bal vaak niet aankwam. Meteen na het laatste fluitsignaal zijn de supporters van Brøndby het veld overgelopen richting die van Kopenhagen waardoor ze alweer twee wedstrijden in een leeg huis moeten spelen. De haat is er wel enkel bij de supporters en reikt niet tot de spelers en het bestuur. Kopenhagen zou het liefste hebben dat ze in eerste klasse blijven, het is een traditieclub met een groot verleden.”

U bent nu iets meer dan een half jaar trainer bij FC Kopenhagen in Denemarken. Zijn er veel verschillen met het Belgische voetbal?

“Ja, één van de grootste is hoe het seizoen in elkaar zit. In de zomer heb je een heel korte voorbereidingsperiode van amper drie weken, terwijl je in de winter een pauze hebt van zes weken. Toen ik hier begon dacht ik dat we na die drie weken maar op 60-70% zouden zitten aan het seizoensbegin. We speelden zelfs nog oefenmatchen toen het seizoen al bezig was. Door die korte voorbereiding kende ik aan het begin van het seizoen mijn spelers nog niet goed genoeg. Ik was niet voldoende op de hoogte van hun kwaliteiten en gebreken. Als ik nu terugkijk naar wissels die ik toen deed valt me dat erg op.”

“Die zes weken winterstop leken eerst lang maar dat valt al bij al nog mee. Het wordt redelijk goed opgevuld. We gingen onder meer twee weken op stage/tornooi in Spanje, dan hadden we ook al eens wat beter weer. Nu zitten we in de laatste fase waarin we vier oefenmatchen op drie weken spelen.”

In Denemarken spelen twaalf ploegen drie maal tegen elkaar en de competitie is twintig speeldagen oud. Is het niet vreemd dat de langste voorbereidingsperiode voor het kortste deel van het seizoen valt?

“Het klopt dat we een erg drukke eerste seizoenshelft gehad hebben. We speelden voor Nieuwjaar 33 officiële wedstrijden, doe dat maal twee en je komt aan Engelse normen. Één zaak kan ik niet begrijpen, in de beker worden er na Nieuwjaar enkel nog de halve finales en de finale gespeeld. Aangezien de eersteklassers er veel rondes afwerken, had men beter een ronde extra in de tweede seizoenshelft ondergebracht.”

"In België schaft men de winterstop beter af"

“In België vind ik de winterstop dan weer te kort. In die zes weken voor het seizoen wordt dan heel het seizoen voorbereid. Ik zou liever hebben dat ze dan in de winter gewoon doorspelen. Al krijg je dan wel problemen met de buitenlandse spelers die in die periode even naar huis willen.”

Is de Scandinavische mentaliteit ook anders?

“Ja, er is hier veel meer zelfdiscipline. De trainingen zijn hier, of het nu in de voorbereiding is of tijdens het seizoen, steeds even intensief. Spelers kunnen wel vrij bijtrainen bij de physical coach. In het begin had ik daar mijn twijfels bij, omdat ik de mentaliteit van bij ons gewoon ben. Hier zie ik echter vaste titularissen na elke training nog 20, 25 minuten specifiek bijtrainen. Dat verschil in mentaliteit is, denk ik, ook de reden waarom Trond Sollied zoveel kritiek kreeg in België. Hij bracht zijn model mee, maar wij zijn iets anders gewoon.”

“Ook alle buitenlandse spelers - we hebben enkele Afrikanen en Zuid-Amerikanen - nemen die mentaliteit heel snel over. Hier zie je ook veel minder vaak een speler met kilo’s overgewicht terugkeren uit verlof. Bij de heel uitzonderlijke gevallen die we wel hadden was dat ook heel snel weggewerkt.”

Gisteren kwam Jacobs terug op zijn periode bij Anderlecht, de kwetsuur van Wasilewski en de situatie van Lucas Biglia, dat kan u hier lezen: Jacobs: "Lucas weet het allemaal niet meer"

Morgen heeft Ariël Jacobs het over Romelu Lukaku en Igor Vetokele.

Bekijk hieronder de beelden van het vuurpijlgevecht tussen de supporters van Brøndby en Kopenhagen na die bewuste bekerwedstrijd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties