De Bleeckere: "Druk bij scheidsrechters enorm hoog"

De Bleeckere: "Druk bij scheidsrechters enorm hoog"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De scheidsrechters liggen sinds het begin van de play-offs meer dan ooit onder vuur. "De druk is enorm hoog voor de scheidsrechters", meent ex- topscheidsrechter Frank De Bleeckere.

Anderlecht-coach John van den Brom reageerde afgelopen weekend furieus omdat hij zich bekocht voelde na de wedstrijd tegen Zulte Waregem. “Ik begrijp dat mensen ontgoocheld zijn na een wedstrijd”, begint De Bleeckere in De Kleedkamer.

Volgens de ex-ref moet iedereen die bij het voetbal betrokken is in het achterhoofd houden dat hij een voorbeeldfunctie heeft. “De druk ligt niet alleen voor de voetballers hoog, maar ook voor de spelleiders. Iedereen heeft een voorbeeldfunctie. Zowel scheidsrechters, spelers als coaches. Het is soms niet slecht om eens tot tien te tellen vooraleer iets te zeggen”, is De Bleeckere van mening.

De voormalige scheids, die eind 2011 een einde maakte aan zijn carrière, besprak ook het systeem van de zes scheidsrechters. “Door de zes refs ligt de druk nog hoger bij de scheidsrechters. Ik heb zo vijftien tot twintig wedstrijden gefloten en de wedstrijdcontrole is echt wel beter. Je kan ook de foutenmarge verlagen, al moet je wel echt klaar zijn om er mee om te gaan.”

Volgens de De Bleeckere moet de scheidsrechter wel de regisseur zijn tijdens de wedstrijd. “Communiceren met vier was al moeilijk, dus met zes wordt dat vanzelfsprekend nog moeilijker. De scheidsrechter moet de regisseur zijn, hij moet beslissen welke assistent er moet praten op welk moment. Dat is althans hoe ik het deed. Op die manier kreeg ik informatie en feedback wanneer ik het nodig achtte”, besluit de Oost-Vlaming.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties