Open brief aan Patrick Decuyper

Open brief aan Patrick Decuyper
Foto: © SC

Patrick Decuyper staat dezer dagen in het oog van een mediastorm. Sinds zijn plannen voor een nieuwe club in Antwerpen met het stamnummer van Zulte Waregem of KV Oostende uitlekten, volgde journalist Sander De Graeve het verhaal met stijgende verontwaardiging.

Beste Patrick,

Enkele dagen terug begaf ik me in zeven haasten richting het Regenboogstadion. Samen met vele andere journalisten probeerde ik een plaats te bemachtigen in het kleine, knusse perszaaltje van Zulte Waregem. Iets minder knus dan anders, wat wil je ook met acht cameraploegen, maar nog steeds hetzelfde perszaaltje waar gedurende het hele seizoen een positieve, open sfeer hing.

Niet op die dag. De spanning was er te snijden. Ook op u had het een effect. Nooit zag ik u zo zenuwachtig beginnen aan een verklaring. Nu weten we onderhand wel waarom. Het gros van het Belgische sportjournaille was naar Waregem afgezakt om u te horen liegen. Ja, Patrick, liegen. Voor het oog van heel het land hebt u daar ongegeneerd uw broek er haast afgelogen.

Pak me nu niet op de waarheid van uw eerste groot statement. “Zulte Waregem blijft in Waregem”, zei u, pauzerend na elk woord voor maximale impact. Het lijkt inderdaad uw plan om iets, ik noem het iets, met de woorden ‘Zulte’ en ‘Waregem’ in de naam te laten voetballen in het Regenboogstadion.

Ik heb het eerder over deze quote van u, Patrick. “Zulte Waregem heeft niets te maken met het project in Antwerpen.” Niets? Het stamnummer verkopen richting Antwerpen en een nieuwe fusieclub, opgebouwd uit KV Oostende en Zulte Waregem, naar Waregem halen lijkt mij alvast niet niets.

"U beledigt de supporters van KV Oostende"

Er werd u op die bewuste dag ook gevraagd naar uw rol in het Antwerpse verhaal. “Adviseur”, zei u toen. Laat ik u even de definitie van het woord adviseur lezen volgens Van Dale: “ad·vi·seur (de; m,v; meervoud: adviseurs): iemand die adviseert; raadsman.” In het Groot Woordenboek Patrick Decuyper staat er blijkbaar iets anders. Ik heb nog nooit iemand al adviserend een meerderheidsaandeel in KV Oostende weten kopen, tot nu.

Wat me echter het meest voor de borst stoot is de manier waarop u de supporters van KV Oostende beledigt. U zei in Waregem nog, doelend op de supporters van Zulte Waregem. “Ik doe alles voor die mensen, zij hebben ons ook gesteund toen we het moeilijk hadden.” Wel, Patrick, ik kan u zeggen dat de supporters van KV Oostende ook hun club door dik en dun steunen. Zijn mensen met een rood-groen-gele sjaal in uw ogen dan minder waard dan mensen met een bordeaux-groene sjaal? Ik kan u alvast zeggen dat uw uitspraak bij VTM: “Met Oostende heb ik geen band, daar zoek ik een oplossing voor”, bij die mensen door merg en been snijdt.

Wat ik u tot slot wil aanraden, Patrick, is het volgende. Denk dit weekend goed na of u nu echt die mensen hun voetbalplezier wil afnemen om dan in Antwerpen een lelijke mastodont zonder ziel neer te poten. U weet duidelijk niet voldoende wat voor emoties een voetbalclub los kan maken bij haar supporters. Dat bleek uit uw geschrokken reactie bij de media-hetze van woensdag.

Ik wens u oprecht een goed en vruchtbaar weekend toe,
Sander De Graeve
Journalist
Voetbalkrant.com

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties