Analyse PROGNOSE: Bergen gaat weer rustig seizoen tegemoet

PROGNOSE: Bergen gaat weer rustig seizoen tegemoet
Foto: © SC

De start van voetbaljaargang 2013 - 2014 nadert met rasse schreden. Voetbalkrant.com geeft - in samenwerking met Herman Brusselmans - alvast een voorproefje. Wat mogen we de komende maanden verwachten? Op de tiende plaats: Bergen!

Terugblik 2012-2013

Bergen deed het zeker niet onaardig vorig seizoen en kende ook enkele uitschieters. Het leverde een probleemloos seizoen op en tot kort voor het einde van de reguliere competitie was er zelfs nog een waterkansje op de PO I. Met het (toen) kleinste budget van eerste klasse verrichtten de Henegouwers halve mirakels, waarbij zeker de rol van Enzo Scifo niet onderschat mag worden. Het grootste struikelblok was en is nog steeds het stadion, waarvan één tribune buiten gebruik is. Ook dit seizoen zal er nog druk gesproken worden over dat heikel punt.

Vooruitblik seizoen 2013-2014

De Draken zijn weeral goed gewapend om de strijd in eerste klasse aan te gaan. Met Schlomi Arbeitman haalde het een echte centrumspits in huis. Vraag is of Aloys Nong nog gaat vertrekken. Maar daarnaast lopen er ook nog Jarju, Chatelle, Mununga en Matthys rond om voor assists en doelpunten te zorgen. En achteraan werd met Yuval Shpungin een Israëlische international binnengehaald. Alle plaatsjes zijn quasi dubbel bezet, zoals Enzo Scifo het wilde.

In en Out

IN

Joachim Mununga (Beerschot), Shlomi Arbitman (AA Gent), Yuval Shpungin (Omonia Nicosia, Cyp)

UIT

Cédric Berthelin (KV Oostende), Tom Van Imschoot (KV Oostende), Jérémy Perbet (Villarreal, Spa), Quentin Pottiez (einde contract), Matthieu Debisschop (einde contract)

Blikvangers:

Joachim Mununga: Vorig seizoen bij Beerschot bakte hij er weinig van, maar Jonathan Mununga moet nog steeds in staat zijn een team een serieuze meerwaarde te geven. Op zijn flank acties maken, voorzetten geven en zelf scoren... Bij KV Mechelen liet hij het allemaal zien. In een systeem zoals dat van Scifo moet hij kunnen schitteren.

Shlomi Arbeitman: Bij Gent kreeg hij weinig kansen, maar in zijn uitleenbeurt aan Bergen vorig seizoen liet hij zien dat hij zijn neus voor doelpunten nog niet verloren heeft. De Israëlische spits heeft een neus om op de juiste plaats te staan. Hij kan de bliksemafleider zijn die een Nong of Jarju nodig hebben om ruimte te krijgen.

Tim Matthys: Oude getrouwe Matthys sukkelde vorig seizoen lang met blessurelast, maar kan zich in dit aanvallende team straks weer gaan uitleven. Want in de aanval zullen er jongens staan die zijn assists in dank zullen aannemen. Matthys is waarschijnlijk de eerste naam die Scifo op zijn blad zet indien hij fit is.

Wat denkt... Tim Matthys?

"Het is nog een beetje afwachten wat het gaat geven bij ons. Het wordt sowieso heel belangrijk om die eerste matchen te winnen. Je zag dat vorig seizoen bij Cercle. Als je begint met verliezen, kruipt er twijfel in de ploeg. Het is belangrijk om er direct te staan. Voor mij is het spijtig natuurlijk dat Perbet er niet meer is. Na de winterstop speelde ik niet zoveel matchen meer door mijn knieblessure. Maar met Jérémy had ik een band op het veld zoals ik nog nooit gehad heb in mijn carrière. We hebben nu Arbeitman en dat is ook een doelpuntenmaker. Het zal wel even aanpassen worden, want hij is ook linksvoetig, maar hij is goed met de kop en dus komt het er voor mij op aan om goede voorzetten te geven."

"Voor ons zal het al een groot succes zijn als we vorig seizoen kunnen evenaren. De ploegen zullen ook gewaarschuwd naar Bergen komen, want we hebben toch al een reputatie opgebouwd nu. Vorig seizoen verloren we telkens in de cruciale matchen om PO I. Misschien kunnen we dat nu beter doen, maar zoals ik al zei: het wordt afwachten."

De kijk van Herman Brusselmans

"Zit Scifo daar nog? Ik heb dat altijd een fenomeen gevonden. Ik dacht altijd dat dat een zeer domme jongen was, zo’n achttienjarig Italiaantje uit de bergen met wat gel in zijn haar. Ik zag daar nooit een trainer in, maar als je ziet wat hij met Bergen toch steeds doet. Zo’n fantastische ploeg is dat nu ook weer niet, die Scifo heeft die naar een hoger niveau getild. Als een trainer dat kan, levert hij goed werk. Het zal play-off II worden voor Bergen. Het is ook een zeer moeilijke ploeg om op te gaan winnen. Iedereen heeft schrik om op verplaatsing te spelen in Bergen. Arbeitman zit daar nu ook, dat was nog een koop van Schepens. Een raar manneke die wel wat goals zal maken, maar Bergen is zijn niveau. Hoger kan hij niet aan.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties