Van der Elst: "De Sutter wordt topschutter"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 114 reacties
Van der Elst: "De Sutter wordt topschutter"
Foto: © SC

Vanavond trappen Club Brugge en Charleroi de Jupiler Pro League anno 2013-2014 op gang. De komende voetbaljaargang kondigt zich spannend aan, met verschillende toppers die aan elkaar gewaagd zijn. Voetbalkrant.com blikt samen met Franky Van der Elst vooruit.

Door Timothy Collard

De voormalige speler van Club Brugge en 86-voudige international laat zijn licht schijnen over de titelkandidaten, clubs die verrassen en clubs die het laten afweten, de topschutter en de jonge talenten in de Belgische competitie.

Zulte Waregem stunt niet opnieuw

“Ik denk dat komend seizoen dezelfde teams als vorig seizoen voor de titel zullen strijden, op uitzondering van Zulte Waregem. Ik denk niet dat ze in staat zijn om het afgelopen seizoen te herhalen, al zullen ze ook niet helemaal wegzakken. Ze zullen wellicht niet opnieuw de voorrondes van de Champions League halen. Toch moet Essevee in staat zijn om een goed seizoen te draaien en eventueel play off I te bereiken.”

Standard, Anderlecht en Club Brugge strijden om titel

Van der Elst volgt onze redactie ook in het feit dat Anderlecht, Standard en Club Brugge straks wellicht de drie titelkandidaten bij uitstek worden. “Standard mag zijn start niet missen om alles ietwat rustig te houden op Sclessin. Ze zijn er wel in geslaagd om hun kern bij mekaar te houden en haalden bovendien ervaring met De Camargo en Ben Haim. Van die laatste ben ik echter niet helemaal overtuigd”, meent de ex-coach van Lommel en STVV.

“Ook Club Brugge zal meedoen voor de titel, iedereen verwacht dat toch”, aldus Van der Elst. Maar ik moet er wel meteen aan toevoegen dat ik ze op dit moment toch nog niet klaar acht. Achteraan moet er absoluut nog iets bij, want ze hebben geen onverzettelijke verdediging. Over het algemeen vind ik ook dat Club diepgang mist in het team. Maar chapeau voor de transfers van De Sutter en Simons: twee spelers met ervaring die nog steeds hongerig zijn.”

Ondanks dat Anderlecht enkele sterkhouders liet gaan, zullen de Brusselaars toch weer meedingen naar de titel volgens de oud-international. “Anderlecht is veel kwijt. Mbokani was verantwoordelijk voor behoorlijk wat doelpunten, Jovanovic was de man van de assists en ook Biglia was een belangrijke schakel. Voorlopig kijken ze nog de kat uit de boom op de transfermarkt, maar ze zullen zich zeker nog versterken en meedoen voor het kampioenschap.”

Van KRC Genk en AA Gent verwacht Van der Elst dat ze play off I zullen bereiken. “Bij Genk rekenen ze wat op de jeugd om door te breken, maar het valt nog af te wachten hoe dat zal lopen. Met Plet en Barda zijn ze weliswaar geen vaste waarden kwijt, maar dat waren wel twee jongens die het verschil konden maken tijdens een invalbeurt. Daarom zijn de Limburgers in mijn ogen eerder geen titelkandidaat.”

“Bij AA Gent veranderde er veel sinds de komst van Fernandez. Het is een goed blok, dat zag ik ook tijdens de galawedstrijd tegen Stuttgart. Blijft Mboyo of vertrekt hij nog? Dat wordt een belangrijk gegeven voor de Buffalo’s. Het is een goede ploeg met jongens als El Ghanassy, Neto, Asare en Van der Bruggen, maar als Mboyo vertrekt missen ze gewoon scorend vermogen.”

KV Mechelen revelatie?

Wie kan er dit seizoen in de huid kruipen van revelatie? “Er zal niemand verrassen op de manier dat Zulte Waregem dat vorig seizoen heeft gedaan. Lokeren is de eerste ploeg om een positie over te nemen van een topclub die het laat afweten en ook KV Kortrijk kan dat, nu ze aanvallend sterker zijn geworden. Maar als ik één ploeg moet noemen die de revelatie kan en mag worden voor mij, dan ga ik voor KV Mechelen.”

“Ik hoop echt om hen het eens goed te zien doen. Ze hebben misschien net niet genoeg kwaliteit om het tot play off I te schoppen, maar het is een club met potentieel. Ze hebben veel (jonge) supporters en willen werk maken van een nieuw stadion. Ja, het zou echt mooi zijn om hen te zien verrassen.”

Aan de onderkant van het klassement kunnen heel wat teams in de problemen komen volgens de analist. “Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd. De competitiestart is cruciaal voor de helft van de eersteklassers om uit degradatiezorgen te blijven. Het kan ook snel verkeren, kijk maar naar recente voorbeelden als Cercle, STVV en Westerlo.”

De Sutter wordt topschutter

Van der Elst liet al optekenen dat hij de transfer van Tom De Sutter een goeie zet vindt van Club Brugge. Maar kan de sptis zich ook tot topschutter van de Jupiler Pro League kronen bij blauw-zwart? “Het is moeilijk om meteen een naam te plakken op de topschutter van komend seizoen. Batshuayi of Ezekiel zouden wel eens een kanshebber kunnen zijn, al is het nog afwachten hoe Luzon hen zal uitspelen na de komst van De Camargo. Dan opteer ik toch maar voor De Sutter als topschutter.”

De jonkies

Donderdag kon u HIER ook al terecht om te zien welke talenten volgens Voetbalkrant.com zullen doorbreken komend seizoen. We legden de ploeg voor aan Van der Elst en vroegen hem of het team met jonge jongens zijn mannetje zou kunnen staan in eerste klasse.

“Het is natuurlijk wel een heel jong team met redelijk wat onbekende spelers bij het grote publiek. Met alleen jonkies haal je het bovendien niet, dus laat ons het eerder een elftal van de toekomst noemen. Beveren speelde destijds ook met al die getalenteerde Ivorianen, maar had het toch ook niet altijd even makkelijk.”

”Langs de andere kant werd Manchester United in de jaren negentig wel kampioen met een piepjonge Beckham, Giggs, Scholes en noem maar op. Dit jonge team zou volgens mij niet degraderen, maar ook geen hoofdrol kunnen opeisen in eerste klasse. Die jongens hebben echter wel heel wat talent en dat zal bij hun club dan ook wel tot uiting komen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties