Interview Van Veldhoven: "Waasland-Beveren kan kantelmoment zijn"

Robby Morren
Robby Morren
| 9 reacties
Van Veldhoven: "Waasland-Beveren kan kantelmoment zijn"
Foto: © SC

Na de 0 op 6 staat KV Mechelen al op de derde speeldag voor een bijzonder belangrijke wedstrijd tegen Waasland- Beveren. In een gesprek met onze redactie neemt Harm Van Veldhoven het woord 'kantelmoment' in de mond.

Door Robby Morren

KV Mechelen verloor zijn eerste wedstrijd tegen Standard en moest vorige week in de nieuwe Ghelamco Arena de duimen leggen voor AA Gent, al had de club van Van Veldhoven meer verdiend. Het moeilijke programma van de Mechelaars zorgt ervoor dat puntenwinst tegen Waasland-Beveren een must is.

Jullie staan met 0 op 6 maar het had heel anders kunnen en misschien ook wel moeten lopen.

“Eigenlijk wel. Met Standard en AA Gent hebben we twee hele moeilijke ploegen gehad en in beide wedstrijden hadden we iets kunnen rapen. Er zat twee keer meer in, we hadden niet hoeven te verliezen. Het is vervelend dat we dan met die 0 op 6 staan omdat we toch weer een nieuwe ploeg aan het vormen zijn. Pedersen was onze topschutter maar hij is nu weg. Ons spel was ook op hem afgestemd. We hebben twee nieuwe spitsen die moeten ingepast worden en je bent toch afhankelijk van de automatismen voorin. Dat was nog niet helemaal scherp, dat moet nog groeien. In zo’n wedstrijd krijg je vier of vijf kansjes en die moet je nemen. Dat hebben we de voorbije matchen niet helemaal gedaan.”

“We hebben een heel moeilijk programma in onze zes eerste wedstrijden. Dat is minder ideaal om in de competitie te groeien maar het is aan ons om van wedstrijd tot wedstrijd kalm te blijven en ons niveau te halen.”

Je mist ook Steven De Petter.

“Zeker in het soort wedstrijden als die tegen Standard en Gent missen we Steven omdat in zo’n wedstrijden de duelkracht en de scherpte heel bepalend zijn en daarin is hij een hele belangrijke schakel. Het is goedkoop om terug te vallen op het feit dat je niet over een aantal jongens kan beschikken maar dat zijn op dit moment wel de feiten.”

Hoe belangrijk is een goede aanvaller?

“In België wordt veel op controlevoetbal gespeeld en dan is de efficiëntie wel belangrijk. Ik hou ervan vooruit te voetballen, dat hebben we op AA Gent ook gedaan. Als trainer maak je een keuze om dat soort voetbal te spelen en dat is soms ook je kwetsbaarheid. Ik hou van vooruit voetballen maar ik hou ook van punten pakken en daar moet je die balans in vinden.”

Het zou mooi zijn als meer coaches zouden kiezen voor het aanvallend voetbal.

“Ach, sommigen zullen mij ook wel eens naïef vinden maar verdedigen is het makkelijkste. Aanvallen is moeilijker en je wordt kwetsbaarder maar voor mij is dat wel de enige manier om je team door te laten groeien. Als je ambities hebt moet je vooruit durven voetballen, vanuit een goede organisatie. Daarin moeten wij ook als land initiatief nemen om de jonge jongens te laten doorstromen. Dat is ook een richting die we bij KV Mechelen uit willen gaan.”

Je merkt nu duidelijk dat heel wat clubs, waaronder ook de topclubs, de kaart van de jeugd trekken. Dat is toch een positieve evolutie.

“Absoluut. We zijn misschien wat laat begonnen maar daar moeten we naartoe. De nationale ploeg is daar misschien wel het voorbeeld in geworden en steeds meer mensen en clubs denken in die richting. Ook naar de accommodatie toe moeten we in dit land dringend stappen gaan zetten want dit is zeer belangrijk om de doorgroei ook in Europa te maken. Het is jammer dat een club als Zulte Waregem zijn Europese matchen in Anderlecht moet gaan spelen.”

De wedstrijd tegen Waasland-Beveren wordt al onmiddellijk heel erg belangrijk.

“In het voetbal is de eerstvolgende wedstrijd altijd de belangrijkste maar je zit soms wel in een situatie waarvan je denkt dat het een kantelmoment kan zijn. Op dat vlak is Waasland-Beveren al een hele belangrijke match. Het is ook een gevaarlijk team. Ze laten je soms aan de bal om daarna in de omschakeling hun ding te doen. Glen De Boeck zet een strakke organisatie neer en dat doet hij goed. Het is een andere insteek dan hoe ik het doe maar het geeft soms wel meteen rendement en dat is ook wel heel belangrijk. We zullen trachten om daar toch iets mee te nemen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties