Trainerschap moeilijkste job ter wereld?

Joris De Wolf
| 9 reacties
Trainerschap moeilijkste job ter wereld?
Foto: © SC

Het is de dag van vandaag niet makkelijk om trainer te zijn op het allerhoogste niveau. Vandaag nog werd AA Gent-trainer Viktor Fernandez bedankt voor bewezen diensten. Het is al de derde trainer die deze competitiegang op de keien wordt gezet, en het zal zeker niet de laatste zijn.

In de voetballerij draait het tegenwoordig alleen maar om geld. Het leeuwendeel van dat geld halen clubs uit sponsoring en televisierechten. Maar ook een groot deel van dat geld moet de gewone supporter ophoesten. Denk maar aan de dure abonnementsprijzen die clubs vragen. Supporters willen dan ook waar voor hun geld.

Onder het motto ‘stilstaan is achteruitgaan’ streven heel wat ploegen hoge doelen na. Soms zijn die doelen iets te hoog gegrepen en dan is het niet moeilijk om een zondebok te vinden. Met de beschuldigende vinger wordt er steevast naar de trainer gewezen. Hij is altijd de kop van jut bij slechte prestaties.

Zelfs bij goede resultaten van het team moet de trainer het vaak ontgelden. Het ontslag van Garrido is daar misschien het beste voorbeeld van. De Spanjaard werd dan wel uitgeschakeld in Europa, maar met een 17 op 21 en een tweede plaats in de competitie deed hij het zeker niet onaardig. Hetzelfde verhaal bij onze Noorderburen in Alkmaar. Trainer Gertjan Verbeek werd na de overwinning van zijn team tegen titelkandidaat PSV de laan uitgestuurd. De chemie tussen club en coach zou verdwenen zijn.   

Met het ontslag van Juan Carlos Garrido bij Club Brugge en Gertjan Verbeek bij AZ Alkmaar is het de laatste weken heel duidelijk geworden dat niet alleen de resultaten belangrijk zijn voor clubleiders. Ook de manier waarop er gespeeld wordt, de sfeer in de kleedkamer en het contact met de fans hebben een belangrijke invloed.
 

Dat je als trainer beter je spelers te vriend houdt weet ook Paolo Di Canio. De Italiaanse ex-trainer van Sunderland had het bij heel wat spelers verkorven. Speler van The Black Cats John O’Shea verkondigde enkele dagen na het ontslag van de Italiaan dat de spelersgroep Di Canio had laten ontslaan.

Ook de toenemende digitalisering speelt een grote rol in het trainerswereldje. Van trainers wordt er verwacht mee te Facebooken en Twitteren. Zo is het woord ‘twinterview’ al goed geïntegreerd in het voetbal. Ze moeten mee met hun tijd. Denk maar aan het filmpje dat Club Brugge anderhalf jaar geleden maakte. Toenmalig trainer Christoph Daum vertolkte een glansrol in de remake van Party Rock Anthem van LMFAO.

Het trainerschap is er de laatste jaren zeker niet makkelijker op geworden. Via sociale media krijgt praktisch iedereen de kans zijn of haar mening voor de ganse wereld te verkondigen. Er staat altijd wel iemand klaar om de club, en in het bijzonder de trainer, af te breken. Je moet als trainer een dik vel hebben om er ongevoelig voor te blijven. Net daarom behoort het trainerschap misschien wel tot een van de moeilijkste jobs ter wereld. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties