Rode Duivels kleuren alsmaar minder Belgisch

Joris De Wolf
| 9 reacties
Rode Duivels kleuren alsmaar minder Belgisch
Foto: © SC

Met de selectie van Thomas Meunier loopt er vers bloed uit de Jupiler Pro League rond bij de Rode Duivels. Hij is een van de vier spelers die uitkomen in onze nationale competitie en geselecteerd zijn door Marc Wilmots voor de wedstrijden tegen Colombia en Japan

In totaal werden er 26 spelers geselecteerd. Vier ervan komen uit in onze pintjesliga, dat komt neer op 15,4%: Laurent Ciman (Standard), Thomas Meunier en Timmy Simons(Club Brugge), en Jelle Vossen (Racing Genk). Dat was in het verleden wel even anders.

Bij de wedstrijd van onze nationale trots in november 2004 tegen Servië-Montenegro waren twaalf van de twintig geselecteerden eigendom van een Belgische club. Dat kwam neer op 60%. Anderlecht was toen hofleverancier met vijf spelers: Tristan Peersman, Olivier Deschacht, Vincent Kompany, Walter Baseggio en Mbo Mpenza.

Afkalving blijft duren
In de loop der jaren kalfde dat aantal langzaam maar zeker af. Voor de wedstrijd tegen Polen in november 2006 bestond de helft van de selectie uit spelers van een Belgische club. Vier daarvan kwamen uit voor Club Brugge: Stijn Stijnen, Karel Geraerts, Wesley Sonck en de inmiddels overleden François Sterchele.

In november 2009 was dat aantal al gesmolten tot 36,4%. Toen was Standard met drie spelers hofleverancier: Mehdi Carcela (die zijn selectie weigerde en voor Marokko koos), Igor De Camargo en Axel Witsel. Die dalende trend bleef zich maar doorzetten.

Onderuit tegen Roemenië
In november 2012 gingen onze Duivels een laatste keer onderuit. Exact een jaar geleden was Roemenië met 2-1 te sterk. Het Belgisch elftal tintte toen ook al behoorlijk ‘buitenlands’. Amper vier spelers uit de Belgische competitie maakten deel uit van de selectie. Aangezien er toen 23 spelers geselecteerd waren, bedroeg dat percentage amper 17,4%.  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties