Interview Beste doelman in Turkije is een Belg: "Kuyt was eerste, ik derde"

Beste doelman in Turkije is een Belg: "Kuyt was eerste, ik derde"
Foto: © SC

Quizvraagje: welke ploeg kreeg de minste doelpunten tegen in de Turkse Süperlig? Ga het alvast niet te ver zoeken, want het is een Belg. De Limburgse goalie Ruud Boffin speelt dezer dagen de pannen van het dak, maar blijft er zelf heel kalm bij: "Ik ben helemaal niet bezig met een transfer of zo."

Door Johan Walckiers

Een vrije voormiddag en dan uit je bed gebeld worden door Voetbalkrant.com: het hoort er allemaal bij. Ruud Boffin doet het echter met de glimlach. "Ik vind het wel leuk, die aandacht. En het is niet alleen in Turkije dat er over mijn prestaties gepraat wordt. Ik krijg zelfs berichtjes van ex-trainers uit Engeland. Dat doet me wel deugd", lacht de 26-jarige Truienaar. Het verhaal van een doelman waar we nog van zullen horen...

Ruud, wat een seizoen ben je aan het spelen... Amper 11 tegengoals in 15 wedstrijden!

"Het gaat wel goed ja. Ik heb al zes keer de nul weten te houden. Toen we begonnen was de ploeg nog niet helemaal op elkaar ingespeeld en kreeg ik heel veel werk op te knappen. Maar ik zat meteen in mijn ritme, ik stond er. In Turkije heb je een lijst met de beste spelers op basis van statistieken en prestaties. Na drie matchen stond Dirk Kuyt eerste en ik derde. Dat is dan over alle spelers hé, niet alleen de doelmannen. Dat deed toch deugd."

En dat bij een bescheiden clubje als Eskisehirspor?

"(lacht) Denk jij dat er hier in Turkije bescheiden ambities bestaan? Voor het seizoen waren ze al aan het praten over de topdrie. Je moet realistisch blijven, maar als we eenzelfde terugronde kunnen spelen, zit Europees voetbal er misschien wel in. Dat is wel een leuke doelstelling."

Tja, buiten Fenerbahçe steekt er niemand echt bovenuit toch?

"Tot nu toe toch niet. Galatasaray heeft een minder seizoen, maar ik was wel onder de indruk van het Kasimpasa van Babel en Donk. Die zie ik wel tweede worden."

Ja, Kasimpasa, wat een gekke wedstrijd tegen Besiktas. Maak jij soms zulke zaken mee?

"Gekker dan die match kan je het echt niet bedenken. Alles wat er zou kunnen gebeuren in een voetbalmatch is die match gebeurd. Serieus, de mensen hier zijn voetbalgek, maar zo gek maakte ik het nog niet mee. Je kan hier alles verwachten, maar wat er die match gebeurde, slaat toch alle verbeelding. (Ryan Donk weerde een schot af met een andere bal en er werden twee rode  kaarten gegeven na een gevecht met een supporter die het veld opkwam om een speler een mep te verkopen, nvdr.) Het was er een beetje over. (lacht)"

Maar je staat nu wel in de belangstelling?

"Ik ging deze week nog eten met vrienden en de ober legde me uit dat hij op tv een hele reportage van mij gezien had. 'Very good, very good', zei hij. De Turken zijn er nu echt opgesprongen. Ja, ik sta even in the picture (lacht)."

Wil je dat niet verzilveren met een grote transfer?

"Weet je, je kent me een beetje. Ik ben daar niet mee bezig. Ik speel mijn wedstrijden en wat komt, dat komt. Het zou wel mooi zijn om een transfer naar een topclub te maken, maar in Turkije hebben ze allemaal al een goeie eerste doelman. Engeland? Het zou wel leuk zijn om terug te keren, maar zoals ik al zei: ik ben er niet mee bezig."

Vind je het niet jammer dat je in eigen land minder aandacht krijgt?

"Goh, dat stoort me niet echt. Ik hoor van vrienden dat er de laatste tijd veel op facebook gedeeld wordt over mijn prestaties. Dat is wel leuk. Maar het is niet dat ik terug wil komen naar België."

Je zit nu anderhalf jaar in Turkije? Hoe is het leven in Eskisehirspor?

"Het bevalt me wel. Het is een fijn stadje, te vergelijken met Leuven in België. Het is een studentenstad, dus er lopen veel jongeren rond. Maar je kan het natuurlijk niet vergelijken met pakweg Istanbul, hé. En voetballend gezien hebben we een goeie groep."

En familiaal?

"Dat is soms wel wat moeilijker. Zes weken geleden werd mijn tweede kindje geboren. Een dochtertje, Chloë. Sindsdien heb ik haar en mijn vrouw echter niet meer gezien. Dat is wel hard, dat je familie niet altijd bij jou is."

Spreek je soms niet af met Bjorn Vleminckx of zo?

"Niet echt. We spreken soms wel wat bij de wedstrijden dat we elkaar zien, maar dan gaat het vooral over het voetbal en hoe het met hem gaat en zo. Met Babel en Donk spreek ik soms ook wel eens, maar ik heb hier andere vrienden."

Kan je je daar al verstaanbaar maken?

"Ik spreek een beetje Turks en ik begrijp heel veel. Als ze beginnen ratelen, moet ik echter afhaken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties