Paars-witte wensen voor het nieuwe jaar: Een type-elftal, aub

Leander Mespreuve
| 8 reacties
Paars-witte wensen voor het nieuwe jaar: Een type-elftal, aub
Foto: © SC

1/18 in de Champions League, uitgeschakeld in de beker door een tweedeklasser en wisselvallige prestaties in de eigen Jupiler Pro League. Eindelijk lijkt men echter op weg naar een type-elftal, al had dat nogal wat voeten in de aarde.

De selectie van Paars-wit betaalt leergeld voor hun jeugdig enthousiasme, al zullen de vele positiewissels er ook wel voor iets tussen zitten. Toegegeven, sommige waren noodzakelijk door blessures en/of schorsingen, maar het overgrote deel van de verschuivingen hadden eerder een tactische achtergrond. Een overzicht:

Doelman:

De enige échte steunpilaar van deze ploeg is ongetwijfeld Silvio Proto. Hij is de onbetwiste nummer 1 van paars-wit en vertrouwenspersoon van Van den Brom. Kaminski komt enkel in de ploeg als Proto geblesseerd of geschorst is.

Verdediging: 4

Olivier Deschacht begon het seizoen als vast linksachter, maar moest gaandeweg plaats maken voor de jonge Fransman Fabrice N’Sakala. Ook jongeling Tielemans moest op het veld van Racing Genk zijn coach te hulp schieten op deze positie.

Centraal begon de tandem Nuytinck-Mbemba aan het seizoen, wegens een blessure en transferperikelen van Kouyaté. Daarna viel de jonge Nederlander uit de gratie van zijn coach. Kouyaté en Mbemba lijken de enige twee zekerheden op dit moment in het verdedigende compartiment.

Ook op rechts vielen heel wat verschuivingen te noteren. Zowel Mbemba, Gillet, Najar en Vanden Borre kregen speelminuten op deze positie, al lijkt de laatste de strijd voorlopig te hebben gewonnen. Als hij de voetjes op de grond houdt, kan hij van goudwaarde zijn voor Anderlecht en misschien wel de nationale ploeg.

Middenveld: 3

Ook op het middenveld alles behalve dezelfde namen. Kapitein Guillaume Gillet ruilde langzamerhand de flank in voor een centralere rol. De andere posities op het middenveld werden afwisselend ingevuld door De Zeeuw, Milivojevic, Kljestan, Tielemans, Kouyaté, Bruno en Praet.

Zelden stond dezelfde centrale driehoek tussen de krijtlijnen, waardoor het evenwicht op het middenveld ver te zoeken was. Gevolg: Een charmeoffensief van manager Van Holsbeeck om Rode Duivel Steven Defour binnen te halen tijdens de kerstperiode.

Aanval: 3

Vooral op de flanken zien we ,alweer, een flinke rotatie. Man-in-vorm Massimo Bruno lijkt het op de rechterflank te halen, al speelden ook Praet, Gillet, Najar en Acheampong op deze positie de afgelopen maanden. Links hetzelfde verhaal, waar Jordan Lukaku, Bruno, Acheampong en N’sakala hun kans kregen, maar   nooit wisten te overtuigen.

Topaankoop Aleksandar Mitrovic lijkt de enige zekerheid in de aanval, mede door het wegvallen van Suarez en Armenteros plus de vormcrisis van Cyriac. Veel zal afhangen van de Serviër of Anderlecht zal meestrijden voor de prijzen.

Kerstman Van den Brom

Het is duidelijk dat Van den Brom nog steeds worstelt met zijn ideale 11. De vele positiewissels maken automatismen zo goed als onmogelijk waardoor sommige aanvallen al in een vroeg stadium afgebroken worden.

Bovendien bezit het team geen echte leider en is de ergernis meer en meer zichtbaar. Het is dus aan de coach om snel enkele cruciale knopen door te hakken. Met enkel de competitie in het vooruitzicht kan paars-wit alvast niet klagen over het te drukke speelschema.

Het is te hopen, voor al wie Anderlecht een warm hart toedraagt, dat Kerstman Van den Brom voor verheldering zorgt in deze donkere periode. Eindigen doen we met een positieve noot: Na jaren van protest zal Anderlecht voor het eerst echt kunnen profiteren van de puntenhalvering van het bekritiseerde play-offsysteem, al zal men dat in het Astridpark niet graag horen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties