België of buitenland: mirakels zijn er overal

Cercle Brugge won dit weekend op miraculeuze wijze tegen KV Mechelen. De Vereniging stond 0-2 achter, maar in een dolle slotfase gingen ze nog met de drie punten lopen. In de loop van de geschiedenis zijn er veel mirakelmatchen geweest. Hieronder enkele voorbeelden.

Antwerp – Vitosha Sofia (1989)

Het Mirakel van Vitosha staat bij alle Antwerp-supporters en menig voetballiefhebber in het geheugen gegrift. Na 90 minuten stond de thuisploeg 1-3 in het krijt, maar dan kende de wedstrijd een spectaculaire omwenteling.

In zes minuten toegevoegde tijd slaagde de oudste club van ons land erin om nog driemaal te scoren. Nico Claesen bracht met twee doelpunten zijn ploeg op gelijke hoogte. Alsof dat nog niet volstond, bracht Quaranta the Great Old  helemaal in een delirium. Fans van Antwerp bestormden vol vreugde het veld.

Bayern München – Manchester United (1999)

De finale van de Champions League in 1999 was ook een spektakelstuk. Bayern domineerde de partij en kwam dan ook verdiend op voorsprong. De beker met de grote oren leek binnen handbereik, maar ditmaal waren het niet de Duitsers die met de zege gingen lopen.

In een dolle slotfase brachten invallers Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solksjaer de beker van het Kampioenenbal alsnog naar Manchester.

AC Milan – Liverpool FC (2005)

De finale van de Champions League is wel vaker een echte mirakelmatch. Dat was in 2005 niet anders. Milan kwam 3-0 voor en de trofee met de grote oren leek heel ver weg voor de Engelsen. Toch slaagden the Reds erin vijf minuten tijd in om nog een gelijkspel uit de brand te slepen.

Strafschoppen moesten beslissen over het tornooi. Liverpool-doelman Dudek keepte de penaltyreeks van zijn leven. In 2005 staat de Engelse topclub dan ook te prijken op de erelijst van het Kampioenenbal.

NK Maribor – Club Brugge (2011)

In de 250ste Europese match van blauw-zwart vond het Mirakel van Maribor plaats. Club Brugge kwam 3-0 achter in Slovenië, maar in een zot slotkwartier veranderde de hele partij. Nabil Dirar deed de netten tweemaal trillen en ook Joseph Akpala legde er eentje in het mandje. In minuut 91 zorgde verdediger Ryan Donk zelfs nog voor de 3-4.

Later werden er vraagtekens geplaatst bij de spectaculaire omwenteling in Maribor. Volgens verschillende media was het Mirakel van Maribor het werk van de gokmaffia.