Vijf van de mooiste voetbalstadions ter wereld

bart ver elst
| 16 reacties
Vijf van de mooiste voetbalstadions ter wereld
Foto: © SC

AA Gent bakte er voetballend nog maar weinig van dit seizoen, maar met de Ghelamco Arena pakte het wel prijs van 'het mooiste stadion van 2013'. Wij zochten voor u nog vijf stadions die tot de verbeelding spreken.

Allianz Arena

De Allianz Arena is de thuishaven van Bayern München en TSV 1860 München. Indien Bayern thuis speelt, kleurt alles binnen en buiten het stadion rood. Bij de thuiswedstrijden van 1860 München kleurt alles blauw. Het stadion werd gebouwd omdat er bij een referendum beslist werd het Olympische stadion niet meer te renoveren. Zo was het onder meer het stadion waar de openingswedstrijd van het WK in 2006 plaatsvond. Het stadion kostte in totaal  340 miljoen euro.

Estádio da Luz

In het Estádio da Luz, letterlijk vertaald ‘het Stadion van het Licht’ speelt Benfica Lissabon zijn thuiswedstrijden. Het stadion is al sinds 1954 geopend, maar werd grondig gerenoveerd om als speelstadion gebruikt te worden voor het EK 2004 in Portugal. Het Estádio da Luz is toen ook gebruikt voor de finale tussen Portugal en Griekenland. Er kunnen bijna 66.000 toeschouwers naar een wedstrijd komen kijken. Dit jaar vindt de finale van de Champions League plaats in het Stadion van het Licht.

Wembley

Wembley werd officieel geopend in 1923. Het stadion bestaat dus al zo’n 91 jaar, maar tussen 2000 en 2007 moest het stadion grondig gerenoveerd worden. Het kostenplaatje bedroeg maar liefst 1 miljard euro. Nu kunnen er maar liefst 90.000 mensen naar een voetbalwedstrijd komen kijken, daarvan zijn er 15.000 staanplaatsen. Wembley wordt voornamelijk gebruikt voor de wedstrijden van het nationale elftal en voor de finales van de League en FA Cup.

Soccer City

In dit stadion in Zuid-Afrika werd de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje gespeeld. Spanje haalde het toen met 0-1. Met 94.700 plaatsen is het stadion het grootste van het continent Afrika en één van de grootste ter wereld. Soccer City is bovendien de thuishaven van voetbalclub Kaizer Chiefs. Opvallend: toen Nelson Mandela in december 2013 stierf, werd in het stadion een grote herdenking gehouden ter ere van Mandela.

San Siro

San Siro is de thuishaven van zowel AC als Inter Milan, wat toch wel opvallend is voor zo’n twee grote rivalen. Het prachtige bouwwerk wordt door de Inter-supporters niet ‘San Siro’ maar wel ‘Stadio Giuseppe Meazza’ genoemd. De capaciteit van het stadion is 80.000.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties