Analyse Hasi heeft Anderlecht zijn gezicht teruggegeven

Hasi heeft Anderlecht zijn gezicht teruggegeven
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Anderlecht heeft een transformatie ondergaan onder Besnik Hasi. De mentaal broze ploeg is niet meer. Tegen Standard werd zelfs teruggekomen na een achterstand, iets wat bij paars-wit dit seizoen heel zeldzaam was. Besnik Hasi lijkt dan ook goed op weg om ook volgend seizoen hoofdcoach te blijven.

Elf wedstrijden, dat was de tijd die Hasi kreeg om zichzelf te bewijzen als hoofdcoach. Eén van de zeven werken van Hercules, mocht het genoemd worden, want Hasi kreeg een ploeg zonder vertrouwen die gespeend was van al te veel zelfkritiek in handen. Ongeveer anderhalve maand later heeft de Kosovaarse Albanees echter de twijfelaars op zijn hand gekregen. Van die broze spelersgroep smeedde hij een groep die wel voor elkaar door het vuur wil gaan.

En dat deed hij met de harde hand. De trainingen zijn harder en de werkdagen langer. Zo hamerde Hasi eerst op het neerzetten van een organisatie en wat bleek: vanuit een strakke organisatie kan paars-wit wel leuke combinaties op het veld leggen. Duidelijke keuzes: een 4-4-2, Tielemans en Kouyate op het middenveld, Cyriac in de ploeg... Hij gaf Anderlecht terug een gezicht. Hasi kreeg de opinie binnen en buiten de club achter zich.

Niet de Anderlecht-manier die we gewend zijn, maar meer naar de stijl van de coach: op karakter

Het lijkt dan ook een kwestie van tijd - even afwachten tot Europees voetbal behaald is - dat Hasi zijn contract voor volgend seizoen zal beet hebben. De piste Peter Maes lijkt ook binnen de club reeds verlaten te zijn, want de bazen op Anderlecht zijn tevreden met het werk van hun vroegere assistent-coach. Zo opperden enkelen dat de beslissing al veel vroeger genomen had moeten zijn.

Want de mentaal gekraakte ploeg staat in een maand zover dat het kan terugkeren van een achterstand en een slappe eerste helft. 13 op 21 behaalde Hasi in zijn eerste zeven wedstrijden als hoofdcoach. En de misstappen tegen Zulte Waregem en Genk werden hem zeker niet aangerekend: "Want hij kan ze er toch moeilijk zelf gaan instampen", klonk het in het Anderlechtse huishouden. Om maar te zeggen dat de manier waarop even belangrijk is en die is er wel. Al is het niet altijd de Anderlecht-manier die we gewend zijn, maar meer naar de stijl van de coach: op karakter.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties