De Belgische connectie: Groep B - Spanje

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
De Belgische connectie: Groep B - Spanje
Foto: © SC

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. En dus ook met Spanje: We speelden er een WK, één van de Spaanse sterren maakte zijn debuut in België en er was die begenadigde avond van Vanden Borre in Brussel.

Door Sander De Graeve

El Blanquito in Brugge

Het is een hele poos geleden, maar Andrés Iniesta, de wereldster van FC Barcelona en Spanje, maakte zijn officiële debuut op onze velden. Zo'n elf jaar geleden mocht hij opdraven bij een veredeld B-elftal van Barcelona in de Champions League tegen Club Brugge. De jongeling van toen heeft alvast goede herinneringen aan ons land want zijn team haalde het destijds met 0-1 na een goal van Riquelme.

De Rode Duivels gaan naar Spanje

Vier jaar voor ons meest tot de verbeelding sprekende WK, Mexico '86, waren de Rode Duivels aanwezig op de Mundial in Spanje. De Belgen deden het goed in de eerste ronde met groepswinst voor Argentinië. In de tweede groepsfase -jawel, toen waren er twee groepsfases- stuitten de Rode helden echter op Zbigniew Boniek. Een hattrick van Boniek zorgde voor de droge Poolse 0-3 zege in Camp Nou.

Wat we ons echter het best herinneren van dat WK was het WK-lied van Will Tura. 'De Rode Duivels gaan naar Spanje' werd grijsgedraaid op de radio en klinkt ook nu nog bekend in de oren. Stromae of Tura? Aan u de keuze. Toen zongen de heren voetballers overigens nog gewoon mee. Genieten geblazen dus.

De avond van Vanden Borre

In de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika mochten de Belgen de wei in tegen Spanje. De kersverse Europese Kampioen speelde de eerste wedstrijd in Brussel en won die met 1-2. Wat daar echter begon was het echte geloof in deze generatie.

België kon de voet naast Spanje zetten en vooral Anthony Vanden Borre kende een begenadigde dag. Hopelijk heeft hij er, als hij speelt, deze zomer zo nog een paar. Bekijk hieronder nog eens de beelden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties