"Onbegrijpelijk hoe ze met Neymar de catacomben inliepen"

"Onbegrijpelijk hoe ze met Neymar de catacomben inliepen"
Foto: © Photonews

Neymar zag afgelopen vrijdag op onfortuinlijke wijze een einde komen aan zijn WK. Het Braziliaanse godenkind brak in een duel zijn derde ruggenwervel. Volgens sportdokter Chris Goossens mag de aanvaller blij zijn dat het ruggenmerg gevrijwaard bleef.

"Dit is op zich geen zware blessure", stelt Goossens meteen duidelijk tegenover Voetbalkrant.com. "Het gaat om een klassieke breuk, alleen doet die verschrikkelijk veel pijn. Als die stabiel is, is er niets aan het ruggenmerg geraakt. Een gevaar voor verlamming van de onderste ledematen voel je onmiddellijk zoals bij de onfortuinlijke motorcrosser Joël Roelants."

Had dit ook met Neymar gekund? "Met de impact van de kniestoot die hij gekregen heeft denk ik wel", gaat Goossens verder. "Je kan de ruggenwervel zodanig raken dat die ertussen uitschuift en het ruggenmerg gaat blesseren. Bovendien kan je afhankelijk van de plaats van de breuk een bloeding veroorzaken die in een later stadium zo'n druk zet dat het ruggenmerg eraan kapot gaat. De eerste uren na een fractuur zijn cruciaal"

Risico's moet je als dokter uitschakelen. Dat is niet gebeurd

In die optiek was de manier waarop de superster van de Seleção van het veld gedragen werd onverantwoord. "Als Neymar klaagt over pijn op die specifieke plaats, dan moet je in eerste instantie denken aan stabilisatie van die rug, gebroken of niet. Ze hebben hem gewoon op de brancard gelegd en ermee de catacomben van het stadion ingelopen. De dokter was erbij, onbegrijpelijk dat zoiets kan op een wereldkampioenschap."

Hebben de verzorgers dan een risico genomen? "Afhankelijk van hoe die breuk was natuurlijk wel", stelt Goossens. "Risico's' moet je als dokter uitschakelen en in eerste instantie denken aan 'niet schaden'. Dat is hier niet gebeurd. Hij heeft geluk gehad dat dit geen onstabiele breuk was. Als die wervel ervoor zorgt dat het ruggenmerg overschiet, krijg je een ander verhaal."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties