De Jupiler Pro League wordt er alleen maar jonger op

Jens Jacobs
| 1 reacties
De Jupiler Pro League wordt er alleen maar jonger op
Foto: © Photonews

De gemiddelde leeftijd van de spelers in onze nationale competitie blijft dalen. Zeker in vergelijking met Europa hebben we een jonge competitie.

De gemiddelde leeftijd van alle spelers in de Jupiler Pro League bedraagt op dit moment 23,8 jaar. Dat is relatief jong en vooral jonger dan enkele jaren geleden. Vier jaar geleden was de gemiddelde leeftijd nog 24,6 jaar, sindsdien daalde dat cijfer elk seizoen. Anderlecht (22,3) en Moeskroen-Peruwelz (22,4) hebben de jongste selectie. Het geeft enerzijds aan dat jeugd zijn kans krijgt, anderzijds ook dat de Belgische competitie meer dan ooit een opleidingscompetitie is.

De Europese topcompetities zijn aanzienlijk ouder. De spelers in Engeland (26,4), Spanje (26,1) ,en Italië (26,1) zijn gemiddeld minstens 2 jaar ouder. Duitsland (24,5), Frankrijk (24,9) en Portugal (25,2) teren iets meer op de jeugd. Niet toevallig gaven de clubs uit Engeland, Spanje en Italië ook het meeste uit op de transfermarkt. Vooral de eerste twee plukken de grote talenten weg als ze rijp zijn. Nederland is dan weer de opleidingscompetitie bij uitstek met een gemiddelde leeftijd van 23,2 jaar. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties