Vandenbempt: "Nog wekelijks omgekochte matchen in België"

Vandenbempt: "Nog wekelijks omgekochte matchen in België"
Foto: © SC

VRT-journalist Peter Vandenbempt heeft een opmerkelijk interview gegeven bij Studio Brussel. Daarbij beweert de ervaren journalist dat er nog wekelijks matchen 'gefixt' worden.

"Ja, ik denk het wel", zei hij. "Ook in eerste klasse? Ja...  Ik hoop van niet in de eerste klasse, maar ik steek er mijn hand zeker niet voor in het vuur. En in de lagere reeksen ben ik er bijna zeker van. Probleem is dat het bijna niet te controleren is, je kan wedstrijden op allerlei manieren verkopen."

"Ik heb zelf ooit één wedstrijd gezien - ik ga niet zeggen welke - op de allerlaatste speeldag in de strijd om het behoud. De thuisploeg moest winnen als het zich ten koste van een derde ploeg nog wilde redden. Het waren twee Vlaamse ploegen tegen elkaar, en er zaten nogal veel Servische spelers met dezelfde makelaar bij beide ploegen. Het resultaat was de-gou-tant om te bekijken."

Ik ben er zeker van dat het gebeurt

"Maar ik kan de namen niet eens noemen in de ether, want ik heb geen enkel bewijs, dan kan ik nog vervolgd worden voor laster en eerroof. Maar je kon het zó zien... Er was misschien niet eens geld mee gemoeid, maar de spelers kenden elkaar allemaal. Die hadden duidelijk onder elkaar afgesproken: 'we gaan hier niet te moeilijk doen', zodat de thuisploeg kon winnen en zich redden. Degoutant. Dat is geen tien jaar geleden. Ik heb toen tegen mijn baas gezegd: ik doe nooit nog een wedstrijd in de strijd om het behoud zo laat op het seizoen. Nooit nog."

"Maar dat wil vooral niet zeggen dat het bovenin niet gebeurt. Helaas. Ik heb een collega die zeer bedreven is in dit onderwerp, die er onderzoek naar verricht, en die ook het dossier-Ye heeft bovengespit, en die zegt me dagelijks: 'Waar wij toch naar kijken.' Ik hoop dat hij een beetje overdrijft. Het zal misschien niet gebeuren in de wedstrijden waar ik naar kijk, met de allergrootste ploegen. Maar ik zeg nogmaals: ik steek er mijn hand niet voor in het vuur. En dat het gebeurt, daar ben ik zeker van."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties