De ploegenbarometer: wie staat er goed voor en wie niet?

De ploegenbarometer: wie staat er goed voor en wie niet?
Foto: © SC

De competitie is tien speeldagen ver, hoog tijd voor een eerste balans. Welke ploegen staan boven waar we ze hadden verwacht, wie staat er onder? Een overzichtje in een eerste barometer.

Door Aernout Van Lindt

Dik in het groen: Gent, Lokeren, Westerlo, Oostende

Vier teams hebben er tot op heden een waarlijk schitterend seizoen opzitten. Dat nieuwkomer Westerlo na tien speeldagen rijp zou zijn voor een stekje in play-off 1? Dat hadden we toch niet durven denken. 

Hetzelfde geldt toch wel een beetje voor Oostende: ook de Kustboys pakten tot op heden al aardig wat punten en hebben alle potentiële ploegen uit play-off 1 al voor de kiezen gekregen.

Gent en Lokeren? Die hadden we dit seizoen wél in play-off 1 gezet. Maar dat ze beiden met goed voetbal zouden strijden voor de plek van eerste achtervolger van Anderlecht? Het toont dat Gent terug op de rails zit, terwijl Lokeren elk jaar sterker lijkt te gaan worden. 

In het groen: Anderlecht, Mechelen, Kortrijk, Moeskroen

Anderlecht staat na 10 speeldagen fier op kop in de competitie. En toch: van de landskampioen verwachten we (altijd) een beetje meer. Soms was het spel flitsend, soms ook weer niet. Vooral in de match tegen Dortmund werd toch weer duidelijk dat ook Anderlecht nog een beetje moet gaan bijschaven, al lijkt naar Belgische normen alles in orde te zijn.

KV Mechelen en KV Kortrijk hinken voorlopig slechts een puntje achter op play-off 1. Zeker het spel van Malinwa belooft zelfs nog een en ander beter. Toch pakte ook de Veekaa de nodige en nuttige punten.

De flitsende start van Moeskroen lijkt wat voorbij, maar toch staan ze ook bij de Henegouwers vooralsnog op een plek die ze vooraf niet hadden verwacht.

In het geel: Club Brugge, Charleroi, Waasland-Beveren

Voor Club Brugge moest dit hét jaar gaan worden waarop het allemaal moest gaan gebeuren. Een eerste titel in 10 jaar, nu of nooit. En toch: na 10 speeldagen staat blauw-zwart vijf punten achter op de leider en liep het ook nog niet altijd prima.

Gelukkig moet het pas bij de play-offs en hoeft men dus zeker nog niet te gaan wanhopen: alles kan nog goed komen voor de Bruggelingen. Charleroi en Waasland-Beveren staan vooralsnog op een veilige plaats en staan daarmee waar ze vooraf wilden staan.

In het rood: Genk, Cercle Brugge, Lierse

Van Racing Genk hadden we ook dit seizoen meer verwacht dan wat er voorlopig nog is uitgekomen. Het was lang wachten op een nieuwe coach, maar ook McLeish heeft tot op heden nog niet helemaal zijn stempel kunnen drukken. Bovendien is er druk van de fans.

Cercle Brugge en Lierse staan voorlopig samen op de voorlaatste plaats. Daarmee is het voor beiden dringend zaak om punten te gaan sprokkelen, wat ze na het interlandreces tegen elkaar kunnen gaan proberen.

Diep in het rood: Standard, Zulte Waregem

En dan zijn er nog Standard en Zulte Waregem, waar de klad er vooralsnog helemaal in zit. Beide teams zagen een pak sterkhouders verdwijnen en zijn dus in volle bouwfase naar een nieuwe ploeg.

 Bij Standard wisselen behoorlijke matchen zich af met slechte. Bovendien staan Duchâtelet en Luzon bij de achterban onder danige druk. Ook de nederlaag in Feyenoord en de vrees voor opnieuw een tegenvallend Europees verhaal zit er in.

Bij Essevee is het Europese avontuur al gedaan van in augustus, toen het nietige Soligorsk veel te sterk bleek. De automatismen zitten nog niet in de ploeg, waardoor Zulte Waregem - het nummer 2 en 4 de voorbije jaren - voorlopig laatste staat. De nederlaag in Lierse was tekenend. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties