Kawaya, jongen met een goed hoofd op zijn schouders: "Werken, werken en blijven werken"

Kawaya, jongen met een goed hoofd op zijn schouders: "Werken, werken en blijven werken"
Foto: © Photonews

Andy Kawaya wordt de nieuwste sensatie van Anderlecht. De linkerwinger is een rastalent dat al langer staat te trappelen om te laten zien wat hij kan. Dat hij uitgerekend in de Champions League die kans kreeg - en greep - maakte dat hij op één slag een bekende voetballer is geworden.

Wij lieten u verleden jaar al weten dat er een klasbak stond te drummen om in de eerste ploeg te geraken. Kawaya speelde toen al de sterren uit het firmament in de Youth League en in de beloftencompetitie. Twee seizoenen geleden speelde hij zowat overal en werd kampioen met de U17, U19 en U21. Hij was toen 15! Bij zijn toenmalige trainer van de beloften hoorden we toen: "Kawaya, dat is goud hé. Die jongen moeten we niet met de voeten op de grond houden, want hij doet er alles aan om te slagen. Werken, werken, werken", aldus René Peeters.

Kampioen met U17, U19 en U21

Het was Peeters die Kawaya zich zag ontwikkelen tot de speler die hij nu is en die hem ook kneedde. Peeters is nu assistent bij de eerste ploeg, maar blonk van trots toen hij Kawaya een knuffel gaf na de wedstrijd. "Ik heb altijd geweten dat hij dit kon", aldus Peeters. "Als hij die kans ging krijgen, ging hij ze ook grijpen."

Kawaya is inderdaad het volgende goudhaantje dat uit de jeugdacademy van Neerpede oprijst. En zweven zal hij inderdaad niet doen. Hij komt uit een veilig nest, waar zijn moeder als een moederkloek over hem waakt. Dinsdagnamiddag kwam ze de beloften aanmoedigen, terwijl haar zoon er niet bij was. Speciaal naar Londen gekomen in het geval dat Andy zijn debuut in de Champions League zou maken. En dat was een kleine kans, maar de mogelijkheid dat ze het zou missen, wou Julienne zich niet riskeren. Trouwens, ze mist amper een match van haar zoon.

Moeder Julienne mist amper een match

Andy Kawaya is een buitengewoon begaafd voetballer met een acceleratie waar veel verdedigers nachtmerries van gaan krijgen. Dat gekoppeld aan zijn dribbelvaardigheid en inzet gaan van hem een voetballer maken waar we nog veel van gaan horen. Kawaya leeft voor het voetbal. Zijn Twitter-account is een ode aan werken en blijven werken. "Back in Belgium, reste encore bcp de travail", schreef hij gisteren na zijn aankomst in Zaventem. Bon, er staat een goed hoofd op...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties