OHL duidt onrust van de voorbije weken in een open brief aan zijn fans

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 5 reacties
OHL duidt onrust van de voorbije weken in een open brief aan zijn fans
Foto: © SC

OH Leuven kende na de periodetitel ruim een maand geleden woelige weken. De Leuvenaars konden vier duels op rij niet winnen en op de koop toe ontstond er onrust in de bestuurskamers.

Vorige week nog vond er een wissel op de voorzittersstoel plaats. Gewezen sterke man Jan Callewaert en CEO Paul Van Der Schueren konden niet meer door één deur, waardoor de eerste het gelag betaalde. Jimmy Houtput werd aangesteld als nieuwe voorzitter (lees meer).

Ook sportief ging OHL door een klein dal. De club zakte na de periodetitel weg naar een zesde stek in de Proximus League. Pas vorige week kon de voormalige eersteklasser de draad weer oppikken met een zege bij Tubize.

Zaterdagnamiddag trekken Ivan Leko en zijn manschappen naar rode lantaarn KVW Zaventem. Om de onrust van de voorbije weken binnen de club te kaderen, richt het bestuur eerst nog een open brief aan de fans.

Beste supporters,

Beste leden van de federatie en supportersclubs,

De club is de laatste tijd door woelige wateren gegaan met naast de sportieve malaise en degradatie ook de onenigheid in de bestuurskamer. Het is dan ook onze taak om voor de spiegel te gaan staan en oplossingen te zoeken om deze negatieve spiraal om te buigen.

Na vele pogingen was het duidelijk dat het water te diep was en de bestuursploeg een gebrek aan vertrouwen had in elkaar om normaal te functioneren. Onderwerpen als stemverhoudingen, macht, verantwoordelijkheden, structuren, sponsordeals en anderen hebben aangetoond dat een samenwerking niet meer kon met als gevolg dat meerdere personen een eigen weg bewandelden met eigen agenda's en waarmee de eerste 2 waarden uit onze TRAP volledig waren verdwenen in onze ploeg. Het verschil in visie heeft zich dan versterkt met de gekende breuk als gevolg.

Deze breuk is een collectief resultaat waarbij we als bestuur niet de schuld op de ene of de andere partij moeten steken. We hebben hier allen onze verantwoordelijkheid in en zullen deze verantwoordelijkheid ook verder blijven dragen.

Na de breuk en de AV van woensdag 5 november was het volgens ons nodig om meteen een doorstart te maken en hangende dossiers snel aan te pakken. We hadden als club al genoeg tijd verloren door interne discussies. Om deze reden heeft de beleidsploeg gekozen om meteen een nieuwe voorzitter aan te duiden en op basis van het aanwezige vertrouwen dit mandaat ook meteen op 4 jaar te zetten.

Hierbij wil ik wel meegeven dat we met zijn allen het verlies erkennen van de mensen die de club hebben of moesten verlaten. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van de overblijvende bestuursleden om dit op te vangen zowel beleidsmatig als eventueel financieel.

Ook al vond de meerderheid Jan Callewaert niet meer de ideale voorzitter, dienen we wel met respect te blijven kijken naar hem als persoon omwille van zijn inbreng en meerwaarde die hij heeft gehad voor OHL. De promotie was toch voor een groot stuk te danken aan de financiële inbreng die er geweest is onder zijn impuls.

Vanaf vandaag wensen we enkel nog naar de toekomst te kijken en wensen we de donkere periode van het voorbije jaar achter ons te laten.

Het huidige bestuur heeft als doel om zo snel als mogelijk terug te keren naar de eerste klasse en dit met behoud/herstellen van onze TRAP waarden en aandachtspunten waar we steeds fier zijn op geweest zoals onder meer onze jeugdopleiding.

We kunnen stellen dat binnen het bestuur terug 1 team is gevormd met respect voor elkaar. Dat na de recente gebeurtenissen die perceptie naar buiten toe nog anders ligt, kunnen we met zijn allen begrijpen. Het zal dan ook tijd vragen om deze perceptie juist te krijgen.

Intern spreken we vanaf vandaag ook enkel nog over ‘het bestuur' en niet meer over de VZW of de CVBA. In tegenstelling tot het verleden zal er ook maar 1 bestuursvergadering meer worden gehouden. Deze vergadering zal de belangrijkste beslissingen nemen en de toekomst van de club bepalen. De verantwoordelijkheden van de diverse operationele cellen zullen duidelijker bepaald worden en ieder lid van het bestuur zal binnen zijn domein toezien op het respecteren van de clubwaarden binnen deze cellen en hun beslissingen.

Deze werking zal voor meer coherentie en teamgevoel zorgen met gebruik van de specifieke individuele competenties van mensen. De communicatie zal verbeteren waardoor vertrouwen en respect gaan groeien.

Zo heeft de commerciële cel een duidelijke werkwijze naar voren gebracht om het potentieel wegvallen van een hoofdsponsor op te vangen en andere, nieuwe sponsors aan te trekken.

Deze werking werd unaniem goedgekeurd en zal verder worden uitgewerkt binnen deze cel met de nodige ondersteuning vanuit het bestuur.

Om even de ongerustheid te kaderen, kunnen we meegeven dat er voor dit seizoen met de sponsors een overeenkomst is waarvan we verwachten dat iedereen zijn contract nakomt waaronder ook Option. Voor de investeringen vanuit het verleden hebben investeerders aandelen in ruil gekregen en kunnen zij deze gelden niet aan de club terugvragen. Deze mensen kunnen de aandelen wel doorverkopen aan anderen maar enkel na goedkeuring van de Algemene Vergadering. Dit is destijds ingebouwd om controle te behouden over het aandeelhouderschap en om te vermijden dat individuele mensen hun aandelen zouden kunnen verkopen aan de verkeerde mensen.

Concreet wil dit zeggen dat er op korte termijn geen financiële risico's zijn voor de club maar dat we naar volgend seizoen wel voor een aantal commerciële uitdagingen staan. Zeker bij het niet afdwingen van de promotie zouden we terugvallen op een lager budget door het wegvallen van de rugzak van de pro-league.

Deze uitdagingen worden zowel door de commerciële als door de sportieve cel bekeken, maar ook besproken binnen de mogelijke competitiehervorming in tweede klasse.

Een club als OHL heeft een structuur met sociaal oogmerk. Dit toont aan dat we een club zijn van en voor de regio en onze verantwoordelijkheid ook zo moeten aanzien. Contacten met supporters, vrijwilligers, de politiek, jeugd en inwoners blijven zeer belangrijk en ook daar hebben we extra werkpunten. Specifiek naar de supporters zullen we de structuur van periodieke informatievergaderingen opnieuw bekijken om na te gaan of dit medium kan gebruikt worden om foutieve geruchten en onduidelijkheden meteen de kop in te drukken.

Naast contacten en informatie-uitwisseling willen we ook de actieve betrokkenheid bekijken en concretiseren. Zo zullen we een extra-muros organiseren waar ook supporters mee rond tafel kunnen zitten en mee hun stempel kunnen drukken binnen werkgroepen rond 8 beleidsthema's. Momenteel zijn we concreet vorm aan het geven aan dit opzet in samenspraak met een externe begeleider/moderator. Onze doelstelling blijft om deze werkdag nog dit kalenderjaar te organiseren wat vermoedelijk ergens rond 20 december zal zijn. Meer informatie zal via de federatie worden verschaft.

Voor ons is dit een eerste stap naar supportersparticipatie en toont dit aan dat we concreet supporters willen laten participeren in de beleidskeuzes van de club.

Er werd me persoonlijk gevraagd een duidelijke visie naar buiten te brengen en daarbij kan ik enkel meegeven dat ik geloof in een participatief model waar de toekomst wordt uitgetekend door een groep van mensen en niet door één individu. Ook al heb ik persoonlijk een heel aantal ideeën dan nog zal de club binnen een participatief model een route uittekenen waar alle belanghebbenden mee hebben kunnen aan werken. Een toekomst die gedragen wordt door alle bestuursleden, de politiek, sponsors, supporters, spelers, jeugdwerking, vrijwilligers, personeel en anderen is pas een garantie voor succes.

OHL is dus geen one-man-show en mag dit volgens mij ook nooit worden.

Samen deze toekomst uitbouwen met al deze belanghebbenden zal tijd vragen. In dit kader vraag ik dan ook 2 belangrijke zaken aan jullie als supporter:

- Organiseer jullie zodat de stem van de supporter naar buiten kan komen via 1 of liefst 2 personen. Voor ons als club is het belangrijk dat we zekerheid hebben dat de persoon die jullie afvaardigen de steun heeft en de stem vertolkt van de supporters en niet zijn persoonlijke mening vertaald. Dit is reeds belangrijk voor de extra-muros waar deze afgevaardigden de kans krijgen in jullie naam mee te werken aan 8 beleidsthema's.

- Geef de huidige mensen de tijd en de kans om dit model uit te werken en te bouwen aan een gezamenlijke toekomst.

Jammer genoeg kan ik door professionele verplichtingen niet ingaan op de vraag om aanwezig te zijn op jullie supportersvergadering. Door de tijdsdruk en de wil om snel evoluties te maken, hebben we gekozen om een stuk van onze boodschap reeds in een open brief te formuleren en dit in afwachting van onze structurele bijeenkomsten.

Als voorzitter en in naam van het gehele bestuur vraag ik het vertrouwen in de nieuwe beleidsploeg en ons niet te veroordelen zonder dat wij de kans hebben gekregen om in de huidige constellatie iets op te bouwen.

Laat ons samen progressie maken !!

Jimmy Houtput

In naam van het gehele bestuur.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties