Analyse Paniek leidt tot ontslag Van Wijk. Wat nu Westerlo?

Robby Morren
Robby Morren
| 15 reacties
Paniek leidt tot ontslag Van Wijk. Wat nu Westerlo?
Foto: © photonews

Toen het ontslag van Dennis Van Wijk bij Westerlo bekend werd gemaakt, waren we toch verrast. Manager Herman Wijnants durfde Van Wijk niet de tijd te geven om Westerlo te herlanceren met een fitte kern. En nu maar hopen dat een trainserswissel meer effect heeft dan bij Lierse.

Door Robby Morren

Dennis Van Wijk loodste Westerlo naar de hoogste voetbalafdeling en kende dit seizoen een droomstart. De Kemphanen kampeerden een tijdlang in de top zes, het vertrouwen was bijzonder groot.

Alles liep op wieltjes, tot de lappenmand gevuld raakte met enkele basispionnen. Van Wijk lag de afgelopen weken vaak wakker, peinzend over hoe hij toch maar een deftig elftal tussen de lijnen kon brengen met het beschikbare spelersmateriaal.

De kern van Westerlo is gewoonweg te klein zodat soms zelfs niet alle plaatsen op de bank werden gevuld. Vooral het uitvallen van topschutter Gounongbe eind september was een bijzonder zware aderlating. Zonder zijn blessure had Westerlo wellicht enkele plaatsen hoger gestaan en Van Wijk nog aan het sportieve roer.

Van Wijk zelf had er nog steeds alle vertrouwen in. "Als we de kern tijdens de winterstop kunnen stroomlijnen en enkele geblesseerden recupereren, zie ik het helemaal zitten."

Die kans om met een voltallige kern en enkele gerichte versterkingen op zoek te gaan naar de nodige punten na de winterstop is Van Wijk niet meer gegund.

Is zijn ontslag terecht? Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden.

Neen

  • Omdat hij een prima start nam met een voltallige kern en de resultaten uitbleven vooral omwille van de overvolle lappenmand en de kleine kern.
     
  • Omdat Van Wijk krediet verdient na de promotie en omdat de ontslagen bij Cercle en Lierse aantonen dat een trainerswissel vaak ook niet het gewenste effect met zich meebrengt.

Ja

  • Omdat hij heel moeilijk evenwicht in het elftal kon brengen. Of hij liet Westerlo vrijuit voetballen waardoor ze vaak scoorden, maar veel te veel goals incasseerden. Of hij legde de nadruk op de organisatie, maar dan werden amper kansen gecreëerd.
     
  • Omdat de resultaten er nu eenmaal staan. Westerlo won voor het laatst op 25 oktober. Sindsdien pakte de club amper 3 op 27, kon het slechts 1 keer de nul houden en incasseerde het 25 goals oftewel 2,77 per match.

Wat nu?

  • Westerlo heeft nood aan een coach met een pak eersteklasse-ervaring. Een coach die het klappen van de zweep kent en spelers boven hun niveau kan laten uitstijgen. Een coach die niet veel tijd nodig heeft om zijn systeem in de ploeg te slijpen en op resultaat kan spelen.
     
  • Daarnaast doet de club er best aan enkele spelers aan te trekken die onmiddellijk inpasbaar zijn en een directe boost aan het elftal geven. Nu Gounongbe opnieuw fit is, kijkt men best uit naar defensieve versterking.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties