Wereldgoal Tielemans voorkomt puntenverlies Anderlecht

Anderlecht heeft bijna twee punten te grabbel gegooid, ware daar niet Youri Tielemans. 70 minuten lang was er absoluut niets aan de hand en leek paars-wit op weg naar een gezondheidswandeling. Die laatste twintig minuten werd het echter 2-2 en had Anderlecht een schitterend schot van Tielemans nodig

Johan Walckiers in Anderlecht

"Dominanter spelen dan vorig seizoen", dat was de boodschap van Besnik Hasi aan zijn spelers tijdens heel de voorbereiding. Die hadden het bericht luid en duidelijk ontvangen, al kregen ze daar ook heel wat hulp bij van de tegenstander.

Naïef van Vreven

Stijn Vreven speelde voor de eerste keer in het Astridpark. Iemand had hem wel moeten verwittigen dat het nogal naïef is om met Waasland-Beveren met drie aanvallers plus één aanvallende middenvelder naar Anderlecht af te zakken.

Nochtans, als je na drie minuten al een goal in het krijt staat, zou je verwachten dat ze toch drang naar voor zouden tonen. Maar de jongens van Vreven kwamen die eerste helft aan welgeteld één kans(je): een schot van Langil dat voorlangs ging. Ondertussen speelde de thuisploeg kat en muis met de Oost-Vlamingen.

Gillet goed

De balcirculatie, daar kon Hasi zeker niet over klagen. Die eerste helft alleen moet Anderlecht een indrukwekkend cijfer aan passes gehaald hebben, soms wel 20-25 na elkaar. En om even te breken met slechte tradities: de eerste goal kwam er na een stilstaande fase.

Defour vond Tielemans - die trouwens zelf met een aantal schitterende passes strooide - aan de rand van de zestien. Henkinet pakte nog zijn schot, maar Gillet was goed gevolgd en scoorde de 1-0.

Even een woordje over de teruggekeerde Luikenaar: Gillet was als verdedigende middenvelder bijzonder goed. Als hij blijft, denken we niet dat Hasi hem nog uit de ploeg zal zetten.

Met twee spitsen kan Anderlecht ook meer druk ontwikkelen. Met een spitsenkoppel Suarez-Sylla, waar blijkbaar ook wel muziek in zit. Suarez zocht de Guineeër om de haverklap, maar er waren nog mankementen in de communicatie. Eén keer kon de Argentijnse artiest zijn maatje wel vinden met een heerlijke voorzet en Sylla bedankte met de 2-0.

Naïef Anderlecht

Wedstrijd gespeeld bij de rust en het kan enkel erger worden voor Waasland-Beveren, denk je dan. Verkeerd gedacht! Anderlecht haalde zijn voet van het gaspedaal, Waasland-Beveren kreeg meer en meer ruimte om te counteren. En als heel de verdediging in de aanval staat, wordt die ruimte er niet kleiner op.

Eerst mocht Langil met een lange ren de 2-1 aantekenen en toen Vreven met Floriano Vanzo zijn joker van de bank haalde, stond het vijf minuten later 2-2. Hasi kon zijn ogen niet geloven, want Anderlecht had voldoende kansen op de 3-0, maar daar dreigden zowaar twee punten verloren te gaan.

Maar daar kwam Youri Tielemans. In de slotminuut ging hij na een hele wedstrijd het spel verdeeld te hebben, zelf zijn kans. En daaruit vloeide een wereldgoal voort. Een trap vanop 25 meter, hard en met de perfecte curve, ging over Henkinet heen. Drie punten voor Anderlecht, open doekje voor Youri Tielemans. Wat een goal!