FC Midtjylland heeft een andere kijk op het spelletje: ALLES wordt er beslist op basis van statistieken

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 4 reacties
FC Midtjylland heeft een andere kijk op het spelletje: ALLES wordt er beslist op basis van statistieken
Foto: © photonews

Heeft u ooit de film Moneyball gezien? Ja? dan herinnert u zich vast nog dat het een geweldige film was. Een klein ploegje dat tegen de verwachtingen in successen boekt, en dat louter op basis van statistieken! Bij FC Midtjylland, tegenstander van Club Brugge in Europa, doen ze net hetzelfde...

Door Timothy Collard

“Is zoiets dan wel mogelijk in het echte leven?”, horen we u al denken. Ja, het is wel degelijk mogelijk. Midtjylland boekte er al succes mee: vorig seizoen kroonde het zich voor het eerst in de geschiedenis van de club tot kampioen in Denemarken.

De man achter het succes: Matthew Benham

De man achter het succes van Midtjylland luistert naar de naam Matthew Benham. De man begon destijds op basis van statistieken voetbaluitslagen te voorspellen en rekende zich letterlijk rijk. Tegenwoordig bezit Benham het bedrijf Smartodds, waar mensen dag in dag uit bezig zijn met cijfertjes.

En op die manier is het bedrijf ook FC Midtjylland, de club van Benham, van dienst. Bij het Engelse Brentford was men niet zo tuk op het idee, maar Benham bewees hun ongelijk in Denemarken.

"Het is net als in de film Moneyball" - Erik Sviatchenko

Midtjylland rekruteert spelers op basis van hun statistieken, en dan hebben het niet alleen over doelpunten en assists. Neen, het gaat veel en veel verder. Net als in de film Moneyball dus, waar een baseball-ploeg succes boekt op exact dezelfde manier.

“Het is inderdaad net als in de film Moneyball”, zegt speler Erik Sviatchenko. “Matthew (Benham, nvdr.) is de X-factor. Zijn financiële input is enorm belangrijk. Maar zijn gebruik van statistieken en wiskunde geven ons een extra voordeel.”

'Trapspecialist' en bijna de helft van doelpunten op spelhervatting

Ook in het spel zijn de statistieken natuurlijk van levensbelang. De Deense club heeft met Bartek Sylwestrzak bijvoorbeeld een ‘trapspecialist’ in huis, die de beste spelers uit de jeugdopleiding (vanaf de U14) klaarstoomt voor de eerste ploeg. Twee keer per maand analyseert hij de schoten van de spelers en stelt hij specifieke programma’s voor hen op.

En Midtjylland schenkt natuurlijk ook extra aandacht aan stilstaande fases. Het mag dan ook niet verbazen dat bijna de helft van de doelpunten vorig seizoen uit een spelhervatting kwamen. U ziet het, het bizarre systeem werpt wel degelijk zijn vruchten af.

"In de conservatieve voetbalwereld zijn er nog veel zaken waar we kunnen op inspelen"

Rasmus Ankersen

Assistent Brian Priske (Ex-Club Brugge) is dus ook vaak bezig met het statistische gegeven. “Er kruipt heel wat tijd in. Tijdens vergaderingen op het veld. En ook voor het gebruik van Smartodds hebben we heel wat tijd nodig”, klinkt het in The Guardian.

FC Midtjylland staat nog maar aan het begin van zijn sprookje en voorzitter Rasmus Ankersen droomt van nóg meer. “De voetbalwereld is erg conservatief. Dat wil dus ook zeggen dat er veel inefficiënties zijn waar we op kunnen inspelen. En onze trip is nog maar pas begonnen”, besluit Ankersen.

Moneyball nog niet gezien of verlang je nog eens naar de film? Hieronder alvast de trailer:

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties