Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Ronde 1
Kameroen ontsnapt tegen Zambia
Manuel Gonzalez

Kameroen heeft zijn laatste strohalm gegrepen op kwalificatie in de Africa Cup. Het won na een spannende wedstrijd met 3-2 van Zambia.

Het zag er geruime tijd weer niet goed uit voor favoriet Kameroen. Zeker toen Zambia via Utrecht-speler Jacob Mulenga in de eerste helft op voorsprong kwam na geklungel van verdediger Rigobert Song.

De Ontembare Leeuwen speelden een slechte eerste helft en de Zambianen kwamen zelfs nog dichtbij een tweede treffer, maar doelman Kameni redde knap.

In de tweede helft begon het aanvankelijk niet beter, maar Kameroen kwam halverwege toch tot scoren via Geremi. De goal gaf hen blijkbaar vleugels want even later scoorde sterspits Eto'o (foto) zijn eerste goal van het tornooi: 2-1 voor Kameroen. Meteen zijn 17de goal ooit op de eindronde van de Africa Cup. Daarmee verbetert hij zijn eigen record.

Maar wie dacht dat Zambia zich bij de nederlaag neerlegde, kwam bedrogen uit. Acht minuten voor het einde ging doelman Kameni in de fout. Een strafschop volgde, die door Christopher Katongo werd omgezet.

Een gelijkspel hing in de lucht maar Kameroen pakte toch nog de levensbelangrijke drie punten na een doelpunt van Idrissou in de 86ste minuut.

Gabon gaat in de leiding in groep D met 4 punten, gevolgd door Kameroen met 3 en Tunesië met 2. Zambia telt één punt. Op de laatste speeldag staat Kameroen - Tunesië en Zambia - Gabon op het programma. Er is nog niets beslist in deze spannende groep.