Stadion: Stedelijk Sportstadion
KVSK pakt titel na spannend slot
Yves Dekoning

KVSK United - Tongeren 2-1

Op de Gestelsedijk heeft KVSK United de spannende derby tegen Tongeren met 2-1 gewonnen. Hierdoor kan de Limburgse fusieclub niet meer bijgehaald worden door achtervolgers OH Leuven en Tongeren. Ze zijn de verdiende kampioen in derde klasse B.

De bezoekers uit Tongeren hadden slechts een kleine aanhang meegebracht, maar begonnen wel hevig aan de partij. KVSK leek onder de indruk en raakte voetballend niet voorbij de stugge Tongerse defensie. Na 15 minuten spelen viel de eerste kans te noteren, maar Filip Haagdoren kreeg zijn vrije trap niet voorbij de bezoekende muur. Op de counter zorgden ook de blauwhemden voor gevaar. De zwakke kopbal van Mike Origi zweef over doel, net als de knal van Wouter Vandevenne. In de 23ste minuut kreeg Tongeren dan een vrije trap net buiten de zestien, maar het ingestudeerde nummertje liep helemaal in het honderd.

Ook KVSK deed nog mee, maar kon alleen dreigen met afstandsschoten. Davy Heymans trapte enkele meters naast het doel van Davy Bertjens. Op het half uur verhoogde de thuisploeg het tempo. Marlin Piana kreeg een eerste gelegenheid om uit te halen, maar treuzelde te lang. Het was het begin van enkele dolle minuten. De voorzet/doelpoging van Marcos Pereira werd vlot gestopt door Bertjens. Aan de overkant verraste Christophe Delande bijna zijn eigen keeper, maar Govert Boyen kon de kopbal nog net over de lat tikken. De grootste kans van de eerste helft was voor Heymans. Hij draaide knap en schoot nipt naast. Vlak voor rust liep Frank Machiels tegen een domme gele kaart aan. De vinnige Mike Mampuya moest opboksen tegen vijf verdedigers en kon toch een vrije trap versieren. Deze werd laag en hard getrapt door Steve Stas. Geen probleem voor Boyen.

Ook na de koffie kwam Tongeren agressief uit de startblokken. Mampuya zorgde met zijn snelheid meteen voor dreiging. Zijn acrobatische kopbal ging wel meters naast. De wedstrijd leek eindelijk open te breken en Piana haalde uit met een halve omhaal, centimeters over. Aan de overkant greep Boyen goed in op een snelle counter van Mampuya. Een uithaal van Vandevenne zoefde de wolken in. Een doelpunt hing in de lucht en ze viel in de 57ste minuut voor de thuisploeg. Na een schitterende aanval via verscheidene tussenstations kon Davy Heymans de 1-0 op het bord prikken.

Tongeren reageerde meteen met een vrije trap van Vandevenne, een trainingsballetje voor Boyen. United probeerde de voorsprong uit te diepen, maar Piana verkwanselde enkele kansen. De bezoekers konden nu met behulp van scheidsrechter Philippe Vinche het commando overnemen. Elk duel leek een vrije trap voor Tongeren op te leveren. De man met het fluitje werd zelfs enkele keren terecht gecorrigeerd door zijn grensrechters. Nadat twee spelers van United op de grond lagen en Vinche niets gezien had, was hij helemaal kop van jut. "Vuile gele" weerklonk even door het stadion, de ref liep er namelijk als een echte kanarie rond. Gelukkig maakte hij soms ook rare beslissingen in het nadeel van Tongeren.

De thuisploeg kreeg nog enkele mogelijkheden om de voorsprong verder uit te diepen, maar Piana bleef zwak afwerken en Pereira knalde onbegrijpelijk naast. In de 73ste minuut viel dan de gelijkmaker uit de lucht. Harm Luyten speelde de bal in de voeten van Mike Origi. De ex-Genkspeler mocht de bal in het lege doel trappen.

In de slotfase kregen beide teams de gelegenheid om de drie punten te grijpen. Voor de thuisploeg was het nog maar eens Piana die te slap afwerkte. Bij een snelle uitbraak van Tongeren moest Boyen in de voeten van invaller Geert Hendrix duiken. Twee minuten voor tijd zorgde Filip Haagdoren dan voor de verlossing. Op aangeven van Heymans kwam de aanvoerder alleen voor keeper Bertjens en werkte koelbloedig af. Een droge knal in de hoek. Daarmee kon het feest in Lommel losbarsten. KVSK United is kampioen en mag volgend seizoen in tweede klasse uitkomen.

KVSK United: Boyen, Hensen, Delande, Luyten, Piana, Haagdoren, Waligora, Pereira, Geerinckx, Machiels, Heymans.

KSK Tongeren: Bertjens, Weerts, Snyders, Stas, Hossay, Delbroeck, Mampuya, Gielen, Origi, Vandevenne, Rouvrois.