Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Ludo Coeckstadion
Eenrichtingsvoetbal levert Berchem zege op
Steven Bologne

Met Berchem en Tubantia Borgerhout stonden twee ploegen tegenover elkaar die een rijk verleden hebben bijeengevoetbald in het Belgische voetbal. De bezoekers uit Borgerhout gaven zich voor de wedstrijd al gewonnen en trokken een muur op voor het eigen doel, Berchem had het knap lastig om die te slopen maar slaagde toch in zijn opzet en hield meer dan verdiend de drie punten thuis.

De eerste helft kwam maar moeizaam op gang, pas op het kwartier viel een eerste dreiging te noteren voor het Tubantia-doel, Wim Walschaerts bracht de bal voor doel maar Sander Yzewijn kwam een koplengte te kort. Wesley Geuens kwam halverwege de eerste helft in een uitstekende schietpositie maar schoot onbegrijpelijk hoog over. Tubantia slaagde er niet in voor gevaar te zorgen, Berchem wel maar voetballend was het allemaal niet veel soeps. Voor de rust nog twee keer dreiging van Berchem. Arnaud Bras en Kevin Pinson troffen Philippe Swolfs op hun weg.

De donderpreek van Ives Serneels aan de rust had zijn effect niet gemist, er was nauwelijks één minuut weggetikt of Yzewijn strafte mistasten achterin af; 1-0. Het gaf Berchem vleugels en vertrouwen want kans na kans creëerde geel-zwart. Een grondscherend schot van Tommy Meire, een schot van Frederik Janssens voorlangs en een trap van Yzewijn rakelings naast zorgden ervoor dat doelman Swolfs in een schiettent stond te keepen. De doelman onderscheidde zich kort voor het uur opnieuw, hij ranselde knap een kopbal van Yzewijn op vrije trap uit doel. Yzewijn was veruit de gevaarlijkste man bij Berchem maar zijn vizier stond duidelijk niet op scherp. Zo trapte hij van dichtbij tot twee keer toe op de keeper en als hij voor een derde keer op korte tijd aan een kans kwam faalde hij opnieuw. Stefan Delalieux kopte naast, een hobbelend schot van Bras eindigde voorlangs en een volley van Geuens over doel, wie zijn kansen niet afwerkt krijgt dikwijls het deksel op de neus en ei zo na kreeg die voetbalwet nog gelijk. Na 70 minuten spelen kwam Tubantia aan zijn eerste kans, een scrimmage voor doel waarbij Berchemdoelman Steven Van Den Bossche tot twee keer een bal uit doel haalde eindigde uiteindelijk in de netten, Winnie Portael devieerde op de doellijn echter vanuit buitenspel en zo werd de goal terecht afgekeurd. Terug naar de overzijde dan waar de belegering verder ging. Het publiek veerde recht toen Delalieux uithaalde, de bal eindigde echter aan de verkeerde zijde van het net. Yzewijn en Geuens troffen nog de vuisten van Swolfs waarna Bras toch nog voor zekerheid kon zorgen vlak voor tijd. Hij werd knap door de buitenspelval gestuurd en werkte koelbloedig af; 2-0. De doelpuntenmaker schotelde vlak voor affluiten nog een doelpunt voor de voeten van Yzewijn, die van dichtbij op Wolfs besloot.

Berchem wint zo verdiend van Tubantia na een zwakke eerste helft en een vele betere tweede helft waarin enorm veel kansen werden gecreëerd. Berchem heeft een kleine crisis door deze zege afgewend en start met een 4 op 9 aan het seizoen. Tubantia kwam met de daver op het lijf naar Berchem en kreeg daarvoor verdiend de rekening gepresenteerd.

Scheidsrechter: Jimmy Verhe
Geel: Romand en Van Overmeiren (Tubantia)
Doelpunten: ’46 Sander Yzewijn 1-0 en ’88 Arnaud Bras 2-0

BERCHEM: Van Den Bossche, Pinson, Meire, Walschaerts (’75 Van Damme), Yzewijn, Geuens (’90 Verfaillie), Lavan, Van Der Heyden, Delalieux, Janssens en Amazou (’10 Bras)

TUBANTIA: Swolfs, Portael, Blommaert, Van Hove, Belhadji, Romand, Van Overmeiren, Spillemaeckers, Chemlal (’53 Romand), Van Oppens en Dom