Word fan! 36

Wedstrijden RWDM

Volledige kalender

Laatste voetbalnieuws

Meer nieuws

Geschiedenis

Racing White Daring Molenbeek, kortweg RWDM genoemd, is een traditieclub uit het Belgische voetbal, gevestigd in het Edmond Machtensstadion in Sint-Jans-Molenbeek. Het is aangesloten bij de Belgische voetbalbond onder het stamnummer 5479. Dat stamnummer was oorspronkelijk van Standaard Wetteren, maar RWDM kocht dit over toen het een doorstart maakte in 2015. Op dat moment had RWDM al een erg rijke geschiedenis, maar ook een verleden getekend door financiële problemen en fusies. 

Onder de naam RWDM beleefde de club haar hoogtepunt in het seizoen 1974-1975 door het behalen van de landstitel. Na het faillissement in 2002 moest de trouwe aanhang het stellen met het volgen van FC Brussels, een samengaan van RWDM met tweedeklasser Strombeek onder de excentrieke voorzitter Johan Vermeersch. Na een naamsverandering ging de club RWDM Brussels FC heten, maar ook dat avontuur kende wegens financiële problemen een einde in 2014.

Het lot van de Molenbekenaren leek zo bezegeld, tot een nieuw project RWDM 47 genaamd weer leven in de brouwerij bracht. Het cijfer 47 is een verwijzing naar het oorspronkelijke en teloorgegane stamnummer van RWDM. Grote bezieler van dit project was Thierry Dailly. Om echt weer aan voetballen toe te komen, moest er dus een stamnummer overgekocht worden en dat werd dus het stamnummer van Wetteren. RWDM kon zo een doorstart maken in vierde klasse.

Er volgde een periode van onenigheid met het bestuur van het toenmalige White Star Brussel, dat toen ook in het Edmond Machtensstadion voetbalde. Sportief werd echter al snel de weg naar boven weer ingezet, met twee titels na mekaar in 2017 en 2018. Bij de titel in de derde amateurklasse maakte het doelsaldo het verschil en een jaar later deed RWDM er dus meteen nog een promotie bovenop. De zesde plek in de eerste amateurklasse in het seizoen 2019-2020 was voldoende voor een terugkeer naar het profvoetbal. De vijf teams die nog boven de Brusselaars eindigden, haalden immers geen licentie. 

Door een tweede plaats in 1B deed RWDM in 2022 al een gooi naar een comeback op het hoogste niveau, maar het moest in de barrages de duimen leggen voor Seraing. Een jaar later was het wel raak: RWDM speelde kampioen door de titelmatch te winnen van Anderlecht Futures met 1-0. Inmiddels was de club ook in handen genomen van de Amerikaan John Textor en die laat zijn wil daar wel gelden. Vlak voor de start van het eerste seizoen in eerste klasse sinds jaren schoof Textor Dailly opzij en ontsloeg hij de technische staf die de promotie naar de Jupiler Pro League had bewerkstelligd.

Textor stelde een Braziliaanse staf aan, met Claudio Cacapa als T1, zijn assistent Dos Santos en oude bekende Igor de Camargo als T3 om het verhaal in de hoogste afdeling in goede banen te leiden.

De volledige geschiedenis van de club in acht genomen is RWDM één keer landskampioen geworden, in het seizoen 1974-1975. De beker winnen deed het nooit, maar als Racing White stond het wel in de finale van de beker in 1969. Pas na de fusie tussen Racing White en Daring Molenbeek in 1973 trad de clubnaam RWDM naar voren. 

Info RWDM

Volledige naam: Racing Whitestar Daring Molenbeek
Nummer: 1936
Opgericht: 1973
Aansluitingsjaar: 1973
Website: www.rwdm.be
E-mail: INFO@RWDM.BE
Telefoon: 071/771523
Sponsors:

Spelers