Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Signal Iduna Park
Dortmund krijgt Hamburg op de knieën
T. Coremans

Zaterdagnamiddag, 15.30u. In het “Signal Iduna Park”, ook wel Westfalenstadion genoemd, stonden Borussia Dortmund en HSV Hamburg tegenover elkaar. Beide ploegen, niet al te best begonnen in de Duitse Bundesliga, stonden dus voor een loodzware opdracht. Borussia startte met een vier op negen aan deze wedstrijd. Het won vorige speeldag met 1-3 op het veld van Stuttgart. Kehl was gekwetst, Steven Pienaar startte in de basis. HSV kon dit seizoen nog niet proeven van een overwinning. Coach Doll stond dus al onder druk. De “Kaiser” verkoos er wel weer voor om Kompany te laten beginnen vanaf de eerste minuut. Met een drie op negen, en een nederlaag op de eerste speeldag van de Champions League, wisten ze dus wat hun te doen stond. Onder het toeziende oog van scheidsrechter Wagner, en maar liefst 80.000 toeschouwers, mocht HSV aan de wedstrijd beginnen.

De wedstrijd schoot aardig op gang. Beide ploegen trachtten er voetballend uit te komen en toonden niet tevreden te zijn met een puntendeling. Dortmund combineerde het best en dat resulteerde in doelkansen. Op de flanken kwamen de backs er telkens goed uit. Degen krulde enkele voorzetten richting Kringe. De Duitser kopte telkens, snoeihard, net naast. De beste kans tot dan, kwam ook al op voorzet van Degen. Frei miste wat precisie waardoor hij maar net naast kopte. Na negentien minuten spelen kwam HSV voor het eerst zijn neus opsteken voor het doel. Een gevaarlijke vrije trap van Ljuboja werd door Weidenfeller uit doel gebokst. Hamburg probeerde moeizaam het evenwicht te herstellen. De eerste helft kabbelde rustig verder. De thuisploeg kwam er na zesendertig minuten als eerste nog ééns door. Tinga had vrij spel maar talmde te lang. Zijn schot werd afgeblokt. De laatste wapenfeiten waren enkele hoge ballen richting doel. De toeschouwers kregen maar een onspectaculaire eerste helft te zien waarin Dortmund net de betere ploeg was.

De peptalk tijdens de rust van Van Marwijck bleek doeltreffender dan die van zijn collega aan de overkant. Dortmund voerde aan de start van de tweede helft meteen de pressing op.
Na tweeënvijftig minuten kreeg Smolarek de bal goed aangespeeld in de zestien. Hij ging gretig neer, Wagner zag er niets in. Kompany en co kregen maar geen vat op wedstrijd want daar was Borussia alweer. Een ingekrulde vrije trap op rechts werd ontzet door doelman Kirschstein. De bal belandde op het lichaam van Kompany die bijna een owngoal achter zijn naam mocht schrijven. Ondertussen begon het vrije trappen te regenen richting het doel van HSV. Op het uur belandde een vrije trap van Dédé via enkele tussenposten op de lat. Na slecht ontzetten kreeg Frei een vrije schietkans. Vanop 23 meter schoot hij net naast doel. Dortmund bleef hoog pressen en gaf Hamburg geen duimbreedte toe. In de eenentachtigste minuut mochten de 80.000 toeschouwers uiteindelijk vieren. Opnieuw een stilstaande fase op rechts. Het is terug Dédé die de bal inkrulde. Wörns raakt de bal met de kruin. Kirschstein mocht de bal uit zijn doel vissen. 1-0 voor de thuisploeg. De zuidtribune daverde ondertussen op zijn grondvesten en niets bleek het feestje nog in de weg te staan. Nog één tegenaanval kon Hamburg op de mat brengen. Dortmund speelde wedstrijd makkelijk uit en hield dus de drie punten in eigen huis.

Dortmund voegt zich door deze overwinning bij de subtop in de Bundesliga. HSV en Kompany gaan enkele zware dagen te lijf. Met drie op twaalf zakken ze naar de onderste regiones van het klassement.

Dortmund: Weidenfeller, Degen, Brzenska, Wörns, Dédé, Tinga, Kruska, Pienaar(83’ Ricken), Kringe, Frei(Hünemeier), Valdez(45’ Smolarek)