Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Allianz Arena
Bayern niet voorbij voorlaatste
Nico Wieme

Leider Bayern München is thuis niet verder geraakt dan een ontgoochelend 0-0 gelijkspel tegen het voorlaatste geklasseerde MSV Duisburg. Toch bouwt Bayern zijn voorsprong uit op eerste achtervolger Werder Bremen dat met 4-3 verloor van Hannover.

Niets minder dan de titel van herfstkampioen had trainer Ottmar Hitzfeld van Bayern geëist. Hij lijkt op zijn wenken bediend te worden. In de voorbije dagen sprak Hitzfeld van een haalbaar programma voor de winterstop, maar wel met het nodige gevaar voor onderschatting. Terecht, zo blijkt, want de leidersploeg geraakte in eigen huis niet voorbij de stugge bezoekers uit Duisburg.

Wie bij het duel van de leider tegen de voorlaatste een doelpuntenfestival verwacht had, kwam bedrogen uit. Bayern speelde weliswaar bijna voortdurend eenrichtingsvoetbal, maar de precisie bij de afwerking ontbrak. Ook de numerieke meerderheid in de laatste tien minuten na de rode kaart van Idrissu konden zij niet uitbuiten.

Van in het begin van de wedstrijd probeerde Bayern de bezoekende verdediging te ontmantelen. Al na 7 minuten had Martin Demichelis de thuisploeg op voorsprong kunnen brengen, maar zijn kopbal na een vrije trap van Ernesto Sosa ging rakelings langs het MSV-doel voorbij. Het waren echter de bezoekers die kort daarvoor de eerste grote kans kregen via Idrissu, maar Oliver Kahn stond op de juiste plaats. Bayern domineerde wel, maar was niet echt gevaarlijk. Zowel Ze Roberto als Mark Van Bommel probeerden vanuit het middenveld vuur in het spel van Bayern te krijgen, tevergeefs echter.

Duisburg verdedigde goed en kwam achteraan weinig in de problemen. Via snelle counters probeerden zij Bayern pijn te doen. MSV had rond het halfuur wel geluk dat scheidsrechter Rafati geen strafschop voor de thuisploeg floot na een fout op Luca Toni. Vlak voor de pauze knalde Daniël Van Buyten op vijf meter van het doel de bal hoog de tribune in. De Bayernsterren werden met een striemend fluitconcert naar de kleedkamer van de imposante Allianzarena begeleid.

In de 52ste minuut wist Demichelis te scoren, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Hoewel de gastheren de druk verhoogden, liepen ze zich aan het strafschopgebied van MSV telkens vast. Als ze dan toch eens door de bezoekende defensie geraakten, vonden ze een sterke doelman Tom Starke op hun weg. Duisburg hield al bij al makkelijk stand en deed wat al jaren niet meer gelukt was: een punt pakken bij Bayern.