Speeldag: Speeldag 16
Stadion: HSH Nordbank Arena
Hamburg laat steek vallen tegen Cottbus
Nico Wieme

Het derde geklasseerde Hamburg heeft in eigen huis de kans laten liggen om dichter bij leider Bayern te sluipen. Het speelde thuis 0-0 gelijk tegen het laatst geklasseerde Energie Cottbus dat hiermee een waardevol punt haalt in de degradatiestrijd.

Hamburg had zich de komst van de hekkensluiter uit de Bundesliga beslist anders voorgesteld. Het bleef echter steken op een troosteloze 0-0 tegen de bezoekers uit Cottbus. De thuisploeg vond maar geen gaten in de goed georganiseerde bezoekende defensie. Ondanks veel veldoverwicht weet HSV voor het eerst dit seizoen niet te scoren.

Drie dagen na het UEFA-bekersucces in Zagreb (0-2) nam Hamburg van in het begin het initiatief en drong Cottbus terug op zijn helft. De bezoekers gaven ook duidelijk aan dat zij niet met de meest offensieve bedoelingen naar Noord-Duitsland gekomen waren. Hamburg vond dan ook nog eens een vijand in het zwaar doorregende veld.

Desondanks kreeg de thuisploeg genoeg kansen om vroeg in de match op voorsprong te komen. Al na 7 minuten scheerde een schot van Rafael van der Vaart rakelings langs het doel voorbij. Vijf minuten later miste de Nederlander weer. In de 26ste minuut moest Guy Demel in de bezoekende doelman Gerhard Tremmel zijn meerdere erkennen. Tremmel werd man van de match bij Cottbus. Vlak voor de pauze verijdelde hij een poging van de volledig vrijstaande Paolo Guerrero. Ook het schot uit de tweede lijn van Nigel de Jong pareerde hij met wereldklasse.

Ook na de rust vond HSV geen gaatje in de bezoekende afweer. De thuisploeg, sterk aangemoedigd door zijn fans, schakelde over op powerplay. Zonder gevolg evenwel, want zowel Guerrero (53ste en 73ste minuut) als van der Vaart (68ste en 81ste minuut) wisten de netten niet te doen trillen. Bijna kreeg Hamburg nog het deksel op de neus, want in een zeldzame vlaag van zinsverbijstering trok Cottbus naar voren. Thuisverdediger Joris Mathijsen beroerde daarbij een voorzet van Ervin Skela met de hand in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Perl deed alsof zijn neus bloedde. Zo bleef de beginstand tot na het laatste fluitsignaal op het bord staan.