Speeldag: Speeldag 26
Stadion: Stadion der Freundschaft
Cottbus komt weg van degradatieplaatsen
Nico Wieme

Energie Cottbus heeft de punten thuis gehouden tegen Hertha Berlijn. De met degradatie bedreigde thuisploeg komt dankzij de 2-1-overwinning even weg van de gevaarlijke plaatsen.

De thuisploeg wist wat het te doen stond voor aanvang van de wedstrijd: bij een overwinning zou de ploeg de degradatiezone even ontlopen. Hertha Berlijn kent tot nog toe een kleurloos seizoen en totaliseerde 32 punten. Om niet echt in degradatienood te komen, zou een zege bij Cottbus welkom zijn.

Ervin Skela (foto) kroonde zich bij Energie Cottbus met twee treffers tot man van de match. Hertha was op de 21ste minuut op voorsprong geklommen dankzij een doelpunt van Mineiro. Dan ontbond Skela echter zijn duivels. Met een vrije trap enkele minuten voor de pauze bezorgde de Albanees zijn ploeg de gelijkmaker en op de 63ste minuut benutte hij een strafschop. Met zijn twee doelpunten zorgde Skela voor rust in het stadion, want scheidsrechter Markus Merk had op de 18de minuut een geldig kopbaldoelpunt van Branko Jelic afgekeurd. In de slotfase kende de thuisploeg dan weer geluk, toen Merk ook de vermeende gelijkmaker van Mineiro niet toekende.

Doelkansen waren schaars in deze partij. De wedstrijd werd hoofdzakelijk door middenveldspel gekenmerkt. Na 21 minuten verzilverde Mineiro het voorbereidende werk van Raffael om de hoofdstedelingen op voorsprong te brengen. Cottbus kon daar aanvankelijk weinig tegenover stellen. De gelijkmaker van Skela vlak voor de rust viel dan ook uit de lucht, maar gaf de thuisploeg wel een boost.

Na de pauze oefende Energie meer druk op de bezoekers uit. Toch geraakten ze moeilijk door de Herthaverdediging. De gasten concentreerden zich enkel nog op hun defensieve taken en loerden op de counter. Toen Skela iets voorbij het uur een strafschop verzilverde, kwam Berlijn opzetten en domineerde het spel. Een minuutje na de 2-1 kende Hertha pech toen Mineiro de lat trof. De bezoekende stormloop in het slot van de wedstrijd gebeurde te overhaast, waardoor de drie punten in Cottbus bleven.