Speeldag: Finale
Stadion: Anfield Road
Liverpool wint fantastische Cup Final
Philippe Crols

Liverpool FC heeft zaterdagnamiddag de zevende FA Cup uit de geschiedenis van de club gewonnen. Het versloeg neo-eersteklasser West Ham United na het nemen van strafschoppen. De wedstrijd zelf eindigde op 3-3. Ook na verlengingen stond die stand nog op het bord. West Ham kwam welliswaar 0-2 voor, maar toch trokken de Reds nog aan het langste eind. Doelman Reina was, naast Steven Gerrard natuurlijk, de held van de dag. Het was een van de beste FA Cup finales ooit.

West Ham kwam dus zoals gezegd op voorsprong. Ashton had na twintig minuten een splijtende pass in huis op Scaloni. Die zette goed voor, maar Carragher leek in de weg te staan ware het niet dat hij de bal in eigen doel verwerkte. Iets voor het halfuur zag het er al helemaal benauwd uit voor de Reds. Het schot van Etherington kwam recht op doelman Reina af. De Spanjaard kon de bal echter niet vasthouden en Ashton was er als de kippen bij om West Ham op een dubbele voorsprong te zetten. Een beetje later zag Peter Crouch zijn poging worden afgevlagd wegens buitenspel, maar een minuutje daarna bracht Cissé Liverpool weer in de wedstrijd. Na een gemeten voorzet van Gerrard trof de Fransman met een volley raak, 1-2 en er was weer hoop voor Benitez en co. Voor rust kon de Champions League-winnaar van vorig seizoen de scheve situatie wel niet meer ombuigen. 1-2 was dan ook de ruststand.

Na rust maakte Reina dan aanvankelijk zijn foutje van bij de 0-2 goed. Net na rust moest hij tot twee maal toe zijn club in de running houden en hij deed dat zoals het hoort. Tien minuten na rust werd de score weer in evenwicht gebracht. Wie anders dan Steven Gerrard was daar verantwoordelijk voor. Hij haalde vernietigend uit nadat Crouch de bal goed had afgelegd. Erop en erover dacht iedereen, maar dat was verkeerd gedacht. We schrijven minuut 64 als een voorzet van Konchesky vanop links achter doelman Reina in doel valt, 2-3 en West Ham weer virtueel winnaar van de FA Cup. Daar zag het ook na negentig minuten naar uit, maar in minuut 91 was daar, u raadt het al, Steven Gerrard. Een vrijschop van de Reds werd weggekopt en daar kwam de aanvoerder van Liverpool aan. Zijn alles of niets poging draaide uit op een fantastisch doelpunt en zo sleepte hij zijn team alsnog naar de verlengingen.

Daarin gebeurde niet te veel, maar in de slotminuut van die verlengingen was West Ham wel heel dicht bij de zege. Reo-Coker zag zijn kopbal in extremis gered worden door Reina. Via de doelman en de paal kwam de bal voor de voeten van Harewood, maar hij had last van krampen en kreeg de bal er eveneens niet in. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen. Daarin ontpopte Reina zich tot mede-held van de dag. Hij stopte de elfmeters van Zamora, Konchesky en Ferdinand. Enkel Sheringham kon scoren. Voor Liverpool scoorden Hamman, Riise en Gerrard. De beslissende strafschop was die van Ferdinand. Deze werd door Reina gered.

Zo kregen de 74.000 aanwezige toeschouwers een wervelend spectakelstuk te zien, al zullen de supporters van West Ham daar op dit moment niet echt veel boodschap aan hebben.