Stadion: White Hart Lane
Tottenham-Liverpool:belist op penalties
Daniel Jamro

Dat ze bij Liverpool de Carling cup niet zo belangrijk vinden werd bevestigd met de opstelling.  Een echt B-elftal kwam het veld op, om de Spurs wel op volle kracht van partij te dienen.

Dat ervaring belangrijk is werd duidelijk in het spelbeeld.  De thuisploeg was duidelijk heer en meester maar kon dat niet in doelpunten omzetten.  Liverpool werd keer op keer met de rug tegen de muur geduwd en een schitterende Jerzy Dudek voorkwam dat de bezoekers vroeg op achterstand kwamen.

Verschillende kansen had de thuisploeg. Reto Ziegler was er tot 2 maal toe zeer dichtbij, ook de kopbal van Rohan Ricketts was een dijk van een kans. De mooiste kans was er voor Keane, maar zijn schot streelde de buitenkant van de paal.
Dudek moest zich geen enkele keer omdraaien.
Zo was de ruststand 0-0.
In de 59ste minuut moest Dudek al uit de kast halen om een volley van Keane te redden.
Ondanks de blijvende druk, buigde de Liverpoolse verdediging niet.  De thuissupporters begonnen ongeduldig te worden en lieten dat duidelijk merken.

In de 66ste minuut mocht Defoe (goed voor 10 doelpunten) het veld op.  De thuisploeg ging met 3 aanvallers spelen.

Naar het einde van de 90 minuten toe, kwam Liverpool echter de neus tegen het raam duwen.  Dit was vooral te danken aan Florent Sinama Pongolle. Eerst werd hij alleen in het straatje gestuurd maar werd daar foutief afgestopt door Anthony Gardner, die hiervoor maar een gele kaart kreeg.  Iets later kon invaller John Welsh op aangeven van Pongolle op doel trappen. Zijn shot ging maar net naast.

Na 90 minuten was er nog steeds niet gescoord dus extra time.  De thuisploeg ging terug 4-4-2 spelen toen Keane naar de kant ging, maar het was de bezoekende ploeg die dadelijk gevaarlijk was.  Doelman Paul Robinson werd geklopt door het schot van Welsh, gelukkig voor de thuisploeg was er de paal nog.
Vlak voor het einde van de eerste extra time en aan het begin van de 2de, was Defoe heel gevaarlijk maar scoren deed hij niet.

Dan in de 108ste minuut was het toch raak.  Kanoute glipte door de buitenspelval op links, zette voor en Defoe werkte af.  De Spurs met 1 been in de halve finale.
Diezelfde Kanoute maakte echter met nog 3 minuten op de klop hands in het strafschopgebied.  Uitblinker Pongolle zette de strafschop om zodat de wedstrijd op penalties moest beslist worden.

Bij een stand van 3-3 (Kanoute en Michael Brown voor de Spurs en Darren Potter voor Liverpool misten hun strafschop) en de laatste strafshop, kwam Pongolle terug achter de bal te staan.
Hij bleef zeer rustig en trapte zijn ploeg naar de halve finales van de League Cup.

Opstellingen:
Tottenham: Robinson, Pamarot, Gardner, King, Atouba, Ricketts (66’Defoe), Brown, Carrick, Ziegler, Kanoute, Keane (85’ Pedro Mendes).

Liverpool: Dudek, Raven, Henchoz, Whitbread, Warnock, Nunez (70’ Smyth), Diao (111’ Partridge), Biscan, Potter, Mellor (52’ Welsh), Sinama Pongolle.

Aantal toeschouwers: 36 100
Scheidsrechter: N Barry