Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Old Trafford
ManU klopt Liverpool in Engelse topper
Nils Vanbellingen

Op de zesde speeldag van de Engelse Premier League heeft Manchester United de topper tegen aartsrivaal Liverpool gewonnen met 2-1. Beide Manchester-doelpunten werden gemaakt door Mikael Silvestre. O' Shea had tussendoor via een own-goal de gelijkmaker voor Liverpool gescoord. Bij de Mancunians maakte Rio Ferdinand zijn comeback in de Premier League na een schorsing van acht maanden, en mocht Ryan Giggs voor de 600e keer het ManU-shirt aantrekken.

De eerste echte kans van de partij was voor Liverpool: Cisse kreeg de bal toegespeeld in het strafschopgebied, maar raakte hem verkeerd. Daarmee waren de offensieve prestaties van Liverpool in de eerste helft meteen ten einde. In de achtstee minuut kreeg Giggs aan de overkant een gelijkaardige kans als Cisse, maar hij zag zijn schot afgeblokt. Twee minuten later rukte Christiano Ronaldo op vanaf de middellijn en de Portugees legde aan vanop zo’n 30 meter, maar zijn knal spatte uiteen op de paal.

Nog voor het kwartier ging Hyypiä erg opzichtig aan Van Nistelrooy hangen, maar de Nederlander vergat te gaan liggen, waardoor de scheidsrechter afzag van een strafschop. In de 20e minuut kreeg ManU dan toch wat het verdiende, toen Silvestre aan de tweede paal helemaal ongehinderd een vrije trap van Giggs kon binnenkoppen.

Daarna probeerde Liverpool meer druk uit te oefenen, maar ManU ving makkelijk op. Concreet doelgevaar creeerden de Reds een enkele keer via Josemi, maar diens schot ging naast. ManU bleef daarentegen uitpakken met gevaarlijke acties. Giggs zette iets voor het halfuur voor, maar Van Nistelrooy kopte in de handen van Dudek. Iets later trapte Ronaldo een afvallende bal in Ã©Ã©n tijd voorlangs.

De Mancunians bleven Liverpool met de rug tegen de muur drukken. Dudek moest zijn kunnen tonen op een krachtige kopbal van Heinze, en de Liverpool-doelman zag even later een inzet van Giggs via de kopjes van O' Shea en Van Nistelrooy nipt naast gaan.

Liverpool, dat nog voor de rust Gerrard zag uitvallen, bleef uitermate zwak presteren in de lucht: net voor rust zette  Ronaldo voor en dit maal mocht O' Shea vrij inkoppen, maar de verdediger deed dit iets te zwak. Manchester mocht dus met een ruim verdiende 1-0-voorsprong de rust in.

De Reds begonnen sterker en met meer dreiging aan de tweede helft. Toch kwam de gelijkmaker tien minuten na de rust uit de lucht vallen: Steve Finnan kopte een vrije trap tegen het been van O' Shea, die daarmee de bal over de eigen doellijn werkte. Liverpool putte vertrouwen uit de gelijkmaker, en Josemi waagde zijn kans vanop 30 meter. Zijn poging ging over het doel.

Het doelpunt viel echter aan de overkant. Op een corner van Giggs troefde Silvestre in de 66e minuut opnieuw met het hoofd de bezoekende verdediging af, en weer had Dudek geen verhaal: 2-1. Liverpool-trainer Benitez bracht meteen Baros voor Cisse. De wedstrijd bleef nu echter over en weer gaan. Xabi Alonso testte vanaf de midellijn de alertheid van Carroll, maar de ManU-doelman liet zich niet verrassen. Twintig minuten voor tijd zag Roy Keane geel voor een tackle langs achter op Finnan, en de Ier mocht blij zijn dat de scheidsrechter amper een minuut later zijn aanslag op de enkels van Luis Garcia onbestraft liet.

Het slotoffensief van de bezoekers leverde echter nog weinig gevaar op, waardoor Manchester United de drie punten op Old Trafford hield. Over de 90 minuten gezien een verdiende overwinning na een aangename wedstrijd.