Speeldag: Speeldag 21
Stadion: St. James Park
Man City verhoogt druk op Allardyce
Kevin Vanbuggenhout

Een overwinning in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar kon Newcastle en zijn manager Allardyce goed gebruiken. Owen zat op de bank. Man City dreigde bij verlies uit de top zes te vallen. Emile Mpenza zat weer niet in de selectie van City.

Newcastle begon goed aan de wedstrijd. Hart had alle moeite van de wereld om een hoekschop van N'Zogbia onschadelijk te maken. Pas in derde instantie kon de jonge doelman van Man City de bal klemmen. In de 18de minuut kwam City het doel van Newcastle een keer bedreigen. Elano kwam naar binnen en schoot naast. Twee minuten later pakte Hart de knal van Martins. Dan was Manchester City weer aan zet. Petrov speelde in op Vassell en de Engelse spits speelde in één tijd naar Elano. De Braziliaan vond tegen Newcastle zijn betere vorm terug. Hij controleerde met de borstkas en trapte naast. Er kwamen steeds meer openingen en dat draaide uit in het voordeel van de thuisploeg. Newcastle toonde veel inzet en speelde heel gretig. City hapte naar adem. Martins werd aangespeeld in het strafschopgebied, maar de Nigeriaan plaatste de bal onnauwkeurig naast doel. N'Zogbia pakte uit met enkele schitterende bewegingen en schoot in de armen van Hart. Drie minuten later was er een goede redding van Given nodig om de 0-1 te voorkomen. Elano passte naar Petrov, de Bulgaarse flankspeler schoot op doel. Gelukkig voor Newcastle had Given een knappe redding in huis. Newcastle had zijn beste periode in de eerste helft ondertussen reeds achter de rug. Man City liet de bal beter rondgaan en eindigde de eerste helft bijzonder sterk. Ireland tikte tot bij Vassell. Hij legde af voor Elano die de bal laag in de linkerhoek plaatste: 0-1.

Owen verving Martins bij de rust en kreeg vrijwel onmiddellijk een geweldige kans. Zijn schot ging via de voet van Hart in hoekschop. Die hoekschop werd na enig geharrewar door Viduka naast getikt. Newcastle domineerde de aanvangsfase van de tweede helft en had al in de eerste minuut na de pauze gerust de gelijkmaker kunnen netten. Langzaam maar zeker deemsterde het offensief van Newcastle weg. Man City kon zich goed op Newcastle instellen en moest geen kansen meer weggeven. City kon ook gebruik gaan maken van de ruimte die Newcastle liet en sloeg een klein kwartier voor tijd genadeloos toe. Het waren de invallers die de wedstrijd beslisten. Kelvin Etuhu legde terug op Fernandes Gelson en de jonge Zwitser plaatste de bal mooi in doel. Fernandes Gelson stond amper een veertigtal seconden op het veld en zorgde bij zijn eerste baltoets al voor de 0-2. Newcastle kreeg op het einde nog twee kansen. Hart duwde het afstandsschot van Butt over en redde ook een poging van dichtbij van Taylor. City boekte bij Newcastle een belangrijke zege.

Newcastle United blijft op de sukkel. De Magpies verloren voor de derde keer dit seizoen in eigen huis. Manager Sam Allardyce kreeg weliswaar een motie van vertrouwen van het bestuur, door de nederlaag tegen Man City is de druk op hem met de bekerpartij tegen Stoke City in het verschiet toch enorm groot geworden. Man City behaalde de langverwachte tweede uitzege van het seizoen. De vorige dateerde al van de openingsspeeldag. City klimt door het puntenverlies van Liverpool weer naar de vierde stek in de stand. Man City heeft wel één wedstrijd meer gespeeld dan Liverpool.