Stadion: Emirates Stadium
Arsenal dendert over Newcastle
Kevin Vanbuggenhout

Arsenal had wat goed te maken na de misstap in Fulham. Met de kwalificatie voor de Champions League hadden The Gunners wel wat vertrouwen opgedaan. Newcastle hoopte Arsenal net als Man Utd eerder in het seizoen in bedwang te kunnen houden.

Newcaste kwam in het begin van de wedstrijd al goed weg scheidsrechter Rob Stiles een fout van Coloccini op Van Persie onbestraft liet. Geen vroege strafschop dus voor Arsenal. Vlak hierna misten The Gunners al een eerste reuzekans. Een hoekschop werd verlengd, Gallas kwam in aan de tweede paal en trapte van dichtbij over. Arsenal stormde naar voren, Newcastle kwam snel onder immense druk te staan. Given tikte een laag afstandsschot van Touré in hoekschop. N'Zogbia beging handspel in de eigen zestien na een voorzet van Adebayor en dit keer ging de bal wel op de stip. Van Persie zette de strafschop feilloos om: 1-0. Coloccini behoedde Newcastle voor de 2-0 door de bal nog net weg te tikken vooraleer Adebayor de kans kreeg om te scoren. Net na het halfuur ging Van Persie op wandel. Rob Stiles kende de Nederlander al te makkelijk een vrije trap toe. Given duwde de goed getrapte vrijschop van Van Persie knap over. Newcastle geraakte nauwelijks aan het doel van Arsenal en bleef het spel ondergaan. Acht minuten voor de rust versierde Newcastle dan toch zijn eerste kans uit de wedstrijd. Gutierrez kwam op snelheid en zette laag voor, Michael Owen duwde nogal knullig naast. Kort nadien was er alweer een mooie actie te zien aan de overzijde. Van Persie legde af voor de infiltrerende Adebayor. Hij besloot nipt naast. Maar Arsenal hoefde niet lang meer te wachten op dat tweede doelpunt. Na samenspel met Adebayor legde Eboué de bal klaar voor Van Persie. De aanvaller schoot van in het strafschopgebied hoog in doel: 2-0. In blessuretijd kwam Newcastle nog eens piepen. Almunia tipte de kopbal van Owen knap over.
Arsenal moest uiteraard nog de concentratie behouden en Newcastle niet terug in de match laten komen. In de 56ste minuut was het bijna zover. Na een hoekschop van N'Zogbia zag Butt zijn kopbal op de lat stranden. Newcastle kon de bal beter in de eigen ploeg houden, maar met een doelpunt vlak voor het uur maakte Arsenal een einde aan alle illusies. Arsenal zag zijn aanval afgebroken, maar heroverde de bal al snel terug aan de rand van het strafschopgebied van Newcastle. Nasri en Adebayor tikten het goed uit, Denilson legd de 3-0 binnen. Een minuut later bouwde Arsenal alweer een nieuwe aanval. Van Persie mocht twee maal voor doel geven. Bij de tweede gelegenheid ging Van Persie zelf zijn kans en vlamde hij de bal tegen de dwarslat. Given hield Touré nog van de 4-0. De wedstrijd was beslist en Arsenal controleerde. Given bracht redding op een vrije trap van Nasri. Walcott mikte de laatste kans uit de wedstrijd naast. Joey Barton mocht in de slotminuten zijn rentree maken voor Newcastle. Een goed voetballend Arsenal behaalde een makkelijke zege en rukte op naar een voorlopige tweede plaats.