acmAC Milan
livLiverpool FC
1-0
2-0
3-0
3-1
3-2
3-3
60' Xabi Alonso (pen)
Datum: 25/05/2005 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Finale
Stadion: Stadio Guiseppe Meazza
Liverpool wint Champions League
Steven Bologne
| 0 reacties
Liverpool wint Champions League
Foto: © SC

Liverpool haalt onwaarschijnlijke achterstand in CL finale op

De 50e finale van de Champions League is er eentje geworden om van te smullen. Milan stond voor de zevende keer in de finale, voor Liverpool was het de vijfde keer. Aan de rust leek de wedstrijd gespeeld, maar Liverpool kwam uit een schijnbaar verloren positie terug en dwong penalty's af.


Voor AC Milan kon de wedstrijd niet beter beginnen, we zijn nog geen 50 seconden ver of de netten van het
Atatürk Olimpiyat Stadion in Istanbul trillen. Op een vrije trap van Andrea Pirlo trapt Poalo Maldini raak. Liverpool meteen op achtervolgen aangewezen en de reactie van de roodwitten volgt op een hoekschop via Sami Hyppia maar die treft Dida op zijn weg.

De beste kans op de 2-0 is weggelegd voor Milan nadat Andrei Shevchenko door de buitenspelval glipte en Crespo wilde bedienen, maar Hyppia is op tijd teruggekeerd en voorkwam erger. AC Milan is duidelijk de betere ploeg in de beginfase, Liverpool komt overal net een stapje te kort. Doch konden de Engelsen na het openingskwartier het evenwicht min of meer herstellen zonder echt gevaarlijk te kunnen zijn.

Net voor het halfuur trilden de netten voor een tweede keer in het Turkse Istanbul maar deze werd niet gevalideerd door de Spaanse referee. Shevchenko tekent terecht protest aan want uit de herhaling bleek de bal van een verdediger te komen waardoor er dus geen sprake kon zijn van buitenspel. Enkele minuten erna krijgt diezelfde Shevchenko opnieuw een kans maar Dudek brengt redding. 

AC Milan verdubbelt in de ’38 toch de score via Crespo die een mooie uitgespeelde aanval afrond; 2-0. Liverpool woest want het had aan de overzijde een penalty gezien, maar het spel ging voort en Milan werkte koel af. Nog voor de pauze tellen de Italianen de Engelsen voorgoed uit, opnieuw Crespo werkt het leer met een stiftertje in doel.

Na de pauze komen de Engelsen met veel moed uit de kleedkamer en via Alonso kan het voor het eerst dreigen maar Dida hoeft niet in te grijpen. Liverpool ontsnapt aan de overzijde aan de rode kaart wanneer Hyypia de doorgebroken Kaka neerhaald, de Spanjaard trekt slechts geel. De vrije trap die daarop volgt wordt door Dudek uit doel gehouden.

Steven Gerrard kan na 54' de eer redden voor zijn club nadat hij doelman Dida met een kopbal kon verslaan. En nog geen twee minuten schiet Vladimir Smicer Liverpool terug in de wedstrijd, Dida kan net niet bij het geplaatst schot; 3-2. Op twee minuten tijd is Liverpool weer helemaal terug. En de Italianen krijgen geen tijd om naar lucht te happen want Gerrard wordt even later naar het gras gestampt en de Spanjaard wijst naar de stip. Xabi Alonso plaatst zich achter de bal maar schiet op Dida, de rebound gaat echter wel hoog binnen en het staat 3-3.

Seedorf kan aan de overzijde voor enige reactie zorgen, maar het schot mist kracht en richting. De fans van Liverpool gaan uit hun dak, de partij valt een beetje stil. Traore moet de meubelen van Liverpool redden nadat doelman Dudek flaterde. Beide ploegen sparen hun krachten voor de aankomende verlengingen waardoor aan de score niets wijzigde.

Beide ploegen krijgen in de verlengingen kleine kansjes maar het was tot in de tweede verlenging wachten op een grote. Wie anders dan Shevchenko bij AC Milan slaagt erin om tot twee keer toe een unieke mogelijkheid te verprutsen. De beste kans in de verlengingen dus, verder dan dat komen beide ploegen niet meer waardoor penalty’s moeten beslissen over winst en verlies.

En AC Milan begint aan de zenuwstrijd met Serginho, maar die schiet de bal torenhoog over. Hamann mist voor Liverpool niet en de Engelsen staan 0-1 voor. Ook de tweede elfmeter van AC via Pirlo gaat er niet in terwijl Cissé weinig moete had; 0-2. Vervolgens  treft Tomasson raak en stopt Dida de trap van Riise; 1-
2. In de volgende reeks missen Kaka voor AC en Smicer voor Liverpool niet; 2-3. Dudek stopt de strafschop van Shevchenko in de volgende reeks waardoor Liverpool niet meer bijgehaald kan worden en dus de strafschoppen wint.

Liverpool bekroont op schitterende wijze zijn comeback in de CL met de cup. Een verloren positie aan de rust werd tenietgedaan in 6 minuten tijd, de cup gaatverdiend naar Liverpool. De 50e finale is alweer voorbij; 11 keer kwamen er tot nu toe verlengingen aan te pas en 7x moesten strafschoppen de winnaar aanduiden.

Foto's van deze sensationele finale kan u spoedig op onze website terugvinden! Deze namiddag snoven we al de sfeer op in Istanbul en legden alles vast op de gevoelige plaat. Klik hier om deze te bekijken >> 

Vooraf

Champions League