Frankrijk - IJsland

Fransen slachten Vikings volledig af op weg naar halve finales
Redactie vanuit Parijs
| 0 reacties

Frankrijk stoot door naar de halve finales tegen Duitsland na winst tegen IJsland

Fransen slachten Vikings volledig af op weg naar halve finales

Frankrijk heeft zich héél makkelijk naar de halve finales van het EK gevoetbald. Na de eerste helft stond het al 4-0. IJsland werd naar de slachtbank geleid. Deze keer geen plundering van het Franse territorium dus.

Een sprookje, zo mag je het verhaal van IJsland op het EK wel noemen. Met de hakken over de sloot door de groepsfases, maar daarna Engeland uitgeschakeld en het mogen opnemen tegen het gastland en topfavoriet Frankrijk voor een plaats in de halve finales. Met steeds dezelfde elf spelers aan de aftrap, iets wat geen enkel land hen voordeed. Respect!

Een sprookje over onverzettelijke Vikings die Frankrijk kwamen veroveren. In 799 n.C. probeerden ze het al eens en toen bleken ze koppig, want ze bleven Frankrijk voor de komende 250 jaar plunderen. Tijd voor revanche moeten de Fransen gedacht hebben. Eindelijk konden ze het die Scandinaven eens betaald zetten.

Paul Jordan... euh, Pogba

En al na twaalf minuten vonden ze het gaatje in de verdediging: Matuidi met de perfecte pass in de rug van de verdediging, Giroud die wegliep en Halldorsson kansloos liet met een gekruist schot. De Fransen roken de halve finale en wilden er snel een eind aan maken. En dat gebeurde ook... Nog voor de twintigste minuut kopte Pogba hoog opverend - Michael Jordan zou bijna jaloers geweest zijn - de 2-0 tegen de netten na een corner.

Frankrijk had alles, maar dan ook alles onder controle. Het enige wat ze nog moesten doen was de goedendag laten neerkomen voor de genadeslag. De 4-4-2 van de IJslanders werd volledig onder de voet gelopen. Griezmann, Pogba, Payet en ook Sissoko doken telkens tussen de lijnen op.

Genadeslag nog voor de rust

En net voor de rust was het zover. Wie anders dan de onvermijdelijke Dimitri Payet, de ster van de Fransen dit toernooi. Afgelegd door Griezmann en perfect overhoeks binnengeschoten. En nog voor de rust: 4-0. Zijn adjudant Griezmann had nog geen goaltje en op de counter maakte die het perfect af met een lob. Boeken toe, iedereen die niet Frans was kon gaan slapen.

De drakar op en naar huis, maar de IJslandse fans bleven hun ploeg steunen tot het bittere einde. Respect! En ze kregen hun beloning. Kolbeinn Sigthorsson schonk hen de eerreddende 4-1. Iets waar ze uitermate blij mee waren. Frankrijk had hen een goaltje gegund, maar twee minuten later was het alweer 5-1. De tweede van Giroud na evenveel pogingen! En voor Payet een assistje bij op het conto.

Trouwens een leuk weetje: met Bjarnason en Mangala (Standard) en Ingason en Finnbogason (Lokeren) stonden er op een gegeven moment vier spelers op het veld die ooit in België actief waren. En daar voegde zich op het einde nog Eidur Gudjohnsen bij. Een afscheid van het internationale voetbal en hij kreeg dan ook een welverdiende staande ovatie. Bjarnason maakte trouwens nog de 5-2.

Goals

5
2

Balbezit

53
47

Aanvallen

75
61

Gevaarlijke aanvallen

34
28

Schoten op doel

4
5

Schoten naast/over doel

5
7

Geblokkeerde schoten

2
0

Hoekschoppen

4
4

Buitenspel

1
0

Fouten

8
11

Vrije trappen

11
9

Doeltrappen

9
7

Inworpen

16
16
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

EK 2016 Frankrijk

 Vriendschappelijk