Datum: 08/02/2014 20:30
Competitie: EK Futsal
Speeldag: Finale
Gabriel Lima leidt Italië naar goud
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Gabriel Lima leidt Italië naar goud
Foto: © SC

Italië heeft zich in het Antwerpse Sportpaleis voor de tweede maal tot Europees Kampioen Futsal gekroond. Het versloeg favoriet Rusland met 3- 1. De eindstand stond bij de rust al op het bord.

Sander De Graeve in Antwerpen

Italië was vooraf de underdog tegen het sterke Rusland. De match zou een duel worden tussen twee Lima's, twee genaturaliseerde Brazilianen, twee sterspelers. Gabriel tegen Eder, het Sportpaleis was er klaar voor.

Italië werd in de eerste vijf minuten weggedrukt door de stevige Russen. Het was Eder Lima, op dat moment topschutter van het tornooi, die het eerst van zich liet spreken. Met drie kansen binnen drie minuten zette hij de match in gang.

Ongelukkige fotograaf

Een fotograaf zal het alleszins nog lang heugen. Bij een echte kanonskogel van de Russische Lima werd hij vol in het gezicht geraakt. Even bekomen was nodig voor onze visuele concullega.

Daarna was het de beurt aan die andere Lima, Gabriel, om zich te tonen. De Italiaanse kapitein liep zich vrij bij een corner en knalde de bal knap in de bovenhoek. Italië ietwat tegen de gang van het spel in op voorsprong dus.

Lima in vorm

Enkele minuten later knalde Rusland de bordjes opnieuw in evenwicht. Eder Lima draaide fantastisch weg van zijn man en deponeerde zijn achtste van het tornooi mooi in het hoekje.

De rest van de eerste helft werd gedomineerd door de Squadra Azzurri. Gedragen door het enthousiaste publiek, het was haast een thuismatch, gingen ze los over de Russen. Een geniale ingeving van Gabriel Lima zorgde voor een goal van Murilo.

Al 3-1 bij rust

Vlak voor de koffie maakte Giasson de opdracht voor de Russen nog wat moeilijker. Hij nam een prachtbal van Honorio meteen op de slof, 3-1 voor de Italianen aan het eind van de eerste periode.

Na de pauze bleef Italië de betere ploeg, al moest het enkele keren op een sterke Mammarella terugvallen. Saad en Romano hadden de grootste kansen, maar de score nog wat uitdiepen lukte niet.

Rood Cirilo

Aan de overkant moest het vooral van Robinho komen. Een harde knal van hem werd afgeblokt. Daarna moest Rusland al alles op alles zetten met de vliegende keeper en net dan ging het licht uit bij Cirilo.

De nummer elf trapte Gabriel Lima aan en mocht douchen met zijn tweede gele kaart. Rusland moest zo twee minuten met vier man aan de bak. Italië kon niet profiteren van die man meer en zo bleef het 3-1 met nog vier minuten te spelen.

Italië aan het feest

Een goal scoren lukte niet meer voor de Russen en zo mochten de Italianen feesten. Met nog twee seconden te gaan gooide Mammarella de bal zo hoog hij kon en tegen het leer opnieuw de grond raakte was de beker binnen. Kapitein Lima dook meteen het publiek in. Eder Lima kreeg te horen dat hij topschutter werd en de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen, maar de Braziliaanse Rus leek niet geïnteresseerd.

Herbeleef Italië (futsal) - Rusland (futsal)

Vooraf