Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 5
Witsel bezorgt België de zege in Oostenrijk
Michiel Derwael

De Rode Duivels hebben hun plicht gedaan in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk en wonnen met 0-2. Axel Witsel was met twee doelpunten de matchwinnaar. De kansen voor het EK 2012 stijgen terug dankzij de zege.

Beide ploegen startten hevig aan het duel en de eerste dreiging kwam van de Rode Duivels. Chadli wurmde zich tot bij de bal, maar kon niet tot een schot komen. Het spel ging goed op en af, maar in de vijfde minuut opende Witsel de score. De Oostenrijkse doelman Macho kwam te laat op een hoge bal van Defour en Witsel kon de bal voorbij de flaterende goalie in doel knikken.

Na de voorsprong brachten de Rode Duivels zichzelf in de problemen. Ciman speelde te kort terug op Van Buyten en Janko kon de bal ontfutselen. De aanvaller stormde op doel af, maar stuitte op een sterke Mignolet.

Oostenrijk voerde de druk op en een schot van Dag werd door Mignolet over de goal geduwd. De wedstrijd moest inboeten aan kwaliteiten en de Rode Duivels kwamen er pas opnieuw uit op het halfuur. Via Chadli en Dembele dwong België nog enkele kansjes af.

Onze landgenoten kwamen gretig uit de kleedkamer. De eerste dreiging was weer van Chadli. Hij zette een dubbelpass op met Witsel, maar zijn schot strandde in het zijnet. In de vijftigste minuut was het zover. Ciman zette door op rechts en zijn voorzet belandde bij  Witsel. De Standard-middenvelder  controleerde de  bal met de borst en knalde  het leer keihard voorbij de goalie.

De Oostenrijkers konden in de tweede helft enkel nog dreigen via afstandsschoten van Dag en Pelivan. Invaller Pelivan zag zijn lage schuiver een meter naast het doel van Mignolet gaan. België kwam echter nooit in de problemen en speelde de wedstrijd uit.

De troepen van Leekens kunnen met een goed gevoel afzakken naar de wedstrijd van dinsdag tegen Azerbeidzjan. De Rode Duivels moeten het dan wel doen zonder de geschorste Kompany.