Datum: 09/09/2014 20:45
Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 1
Route 2016 - groep A: Nederland verliest, IJsland stunt

Ook vandaag werd er weer gevoetbald in drie groepen voor het EK 2016. In groep A twee heuse verrassingen: Tsjechië won tegen Nederland, IJsland overklaste Turkije.

Tsjechië - Nederland 2-1

Nederland haalde op het WK de halve finale tegen alle verwachtingen in en wou dan ook graag die status verzilveren door op weg naar Frankrijk met een zege aan te vatten. Tegen Tsjechië - misschien wel de grootste concurrent om de groepswinst in deze groep - kreeg het meteen een uitgelezen kans om goede punten te scoren.

Dat lukte echter niet helemaal. Sterker nog: na twintig minuten zette Dockal de thuisploeg met een heerlijke knal op voorsprong. Nederland was in de eerste helft nergens en bondscoach Hiddink stuurde bij: Veltman er uit, Narsingh er in en van 5-3-2 naar 4-3-3.

Na rust leverde dat snel iets op: De Vrij knikte de gelijkmaker tegen de netten. De Nederlanders drongen meer aan dan de thuisploeg om het winnende doelpunt te maken, al waren de Tsjechen op de counter ook nog gevaarlijk. In de absolute slotfase gebeurde het ondenkbare: Janmaat kopte een bal nogal knullig tegen de eigen paal, Pilar nam het cadeautje in ontvangst en trapte Tsjechië het delirium in.

IJsland - Turkije 3-0

IJsland - met Olafur Skúlason (Zulte Waregem) op de bank - opende met een knappe overwinning de campagne. Na een dik kwartier was het Bodhvarsson van het Noorse Viking die het enigste doelpunt voor de rust maakte. Toprak kreeg op het uur een rode kaart onder de neus geschoven na 2 keer geel en met tien konden de Turken het niet meer goedmaken.

Sterker nog: in het slotkwartier dikten Sigurdsson en Sigthorsson de score nog aan naar een erg mooie 3-0, een knappe opener van de IJslanders dus.

Kazakstan - Letland 0-0

Het 'hoogtepunt' van deze match was het neerlopen van een grensrechter door een Letse invaller. Om maar te zeggen: op het veld was er werkelijk niets te beleven.