Datum: 01/05/2008 18:30
Competitie: Europa League
Speeldag: Halve Finales (T)
Stadion: Petrovskiy Stadion
Zenit wipt Bayern op weg naar finale
T. Coremans
| 0 reacties
Zenit wipt Bayern op weg naar finale
Foto: © SC

Zenit Sint-Petersburg heeft zich na een knappe prestatie als eerste geplaatst voor de finale van de UEFA-beker. Het versloeg een onmondig Bayern München met harde 4-0 cijfers.

De efficiëntie uit Sint-Petersburg kreeg in de vooravond het bezoek van de vedetten uit München. De Duitsers stonden als topfavoriet voor de eindzege genoteerd. Zenit had die notering vorige week half uitgewist door in Bayern een 1-1 gelijkspel te behalen. Ottmar Hitzfeld stond met zijn manschappen alvast voor een moeilijke uitopdracht. In de kwartfinales, tegen Getafe, slaagden zij er wel in dezelfde uitgangspositie om te buigen. Dick Advocaat kon vanavond geschiedenis schrijven en zijn status nog wat aanscherpen. Zenit Sint-Petersburg haalde nog nooit de halve finales van een groot Europees toernooi. Vorig seizoen werden de Russen in de kwartfinales gewipt door FC Sevilla, de latere winnaar van de UEFA-beker.

Op sensatie was het niet lang wachten. Het stadion daverde na amper vier minuten op zijn Russische grondvesten. Pogrebnyak trapte een vrije trap door de muur, pal naast Kahn, tegen de netten, 1-0. Bayern München moest aan de bak, maar kreeg aanvankelijk niet veel klaargespeeld. Buiten enkele voorzetten en halve kansen bakten de Duitsers er weinig van.

Halverwege de eerste helft voerden de bezoekers de druk op. Ribéry werkte zich te pletter. De Fransman creëerde samen met Toni het meeste gevaar, maar ook zij kregen de netten niet in beweging. De thuisploeg was weinig onder de indruk van de offensieve weelde bij de tegenstander. Zenit sprong efficiënt om met de kansen en kwam zelfs op 2-0 na een mooi uitgespeelde kans. Zyryanov verdubbelde de score door, na een knappe beweging, de bal knap naast Kahn in doel te trappen. Kon Bayern na de rust opnieuw pieken zoals op Getafe?

De Duitsers startten veelbelovend aan het tweede bedrijf, maar strandden telkens op de uitgekookte organisatie van de Russen. Opnieuw was Luca Toni er dichtbij, hij besloot recht op Malafeev. Het sprookje leek echter van geen einde voorzien. Net voor het uur zette de thuisploeg een sublieme counter op poten. Fayzulin kopte het leer onhoudbaar tegen de touwen, 3-0. Een ongelofelijke tussenstand die zelfs Zenit niet had verwacht.

Bij Bayern gingen de kopjes hangen. Het kwam nog amper aan doelkansen toe. Schweinsteiger en Podolski mochten beide Malafeevs capaciteiten op de proef stellen. Zij kwamen niet verder dan proberen. Aan de overkant bleef het afwerken aan 90%. Dominguez dribbelde knap de zestien binnen en legde het leer haarfijn terug. Pogrebnyak trapte, met de ogen dicht, de 4-0 binnen. Meteen ook de einduitslag die in Duitsland hard zal aankomen.

Zenit Sint-Petersburg plaatst zich voor het eerst in zijn bestaan voor de finale van de UEFA-beker.  Op 14 mei spelen zij voor de hoofdtrofee in het City of Manchester Stadium, thuishaven van Manchester City. De tegenstander wordt pas later op de avond bekend. Fiorentina en Glasgow Rangers strijden nog om het laatste ticket. Bayern München verlaat zonder glans het Europese toneel. Deze zware opdoffer hadden ze zelfs in het slechtste geval niet verwacht. Tijdens het weekend kunnen ze tegen Wolfsburg hun status opnieuw oppoetsen. Een overwinning tegen de Wolven leidt hun naar een nieuwe ‘Meisterpokal’. (AN)