ajaAjax
1-0
2-0
2-1
35' Luis Suarez (pen)
Datum: 12/03/2009 20:45
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (H)
Stadion: Stade du Vélodrome
Gerets kan 10 Amsterdammers niet afmaken
Steurbaut Kersten

Eric Gerets heeft de eerste slag met de Ajax-Belgen Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld gewonnen. De ‘Leeuw van Vlaanderen’ vergat echter om tegen tien Amsterdammers thuis de klus al te klaren.

De wedstrijd begon uitstekend voor Marseille. Benoit Cheyrou opende na 19 minuten de score met een afstandsschot vanop 20 meter. Kenneth Vermeer, die de strijd in doel met Maarten Stekelenburg lijkt te winnen, was verrast en greep naast de opstuitende bal.

Belangrijke treffer

Mamadou Niang zette net voorbij het halfuur Marseille op rozen met een mooi hakballetje, maar de Franse vreugde was van korte duur. Vitorino Hilto haalde Eyong Enoh neer en de bal ging op de stip. Suarez trapte het belangrijke doelpunt op verplaatsing tegen de netten.

Een rode kaart voor Gregory van der Wiel net voor rust leek de kansen van de Amsterdammers te hypothekeren, maar de jongens van Marco Van Basten, met Vermaelen en Alderweireld 90 minuten in de verdediging, hielden stand. Een poging van Niang spatte nog uiteen op de paal.

Zonder Vermaelen en Vertonghen

De 2-1 nederlaag biedt voor Ajax perspectieven om door te stoten naar de laatste acht. Van Basten kan in de terugwedstrijd wel niet rekenen op de geschorste Vermaelen, die tegen een gele kaart aankeek. Jan Vertonghen is geblesseerd.