Datum: 15/09/2011 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Lotto Park
Suarez is de grote man tegen AEK
Suarez is de grote man tegen AEK
Foto: © SC

Anderlecht heeft met veel overwicht in de eerste helft de maat genomen van AEK Athene. De Brusselaars konden rekenen op een formidabel trio Suarez-Jovanovic-Canesin om de Grieken tegen het canvas te meppen. Diep in de tweede helft maakte Suarez zijn kunststukje compleet.

Anderlecht begon met dezelfde elf als tegen Kortrijk aan de openingspartij in de Europa League. De eerste tien minuten van de Brusselaars waren aarzelend, maar dan trokken ze toch ineens het laken naar zich toe. Niet toevallig op het moment dat Matias Suarez meer in het spel betrokken werd. Deze liet de Grieken alle hoeken van het veld zien.

Suarez, de killer
De Argentijn, tot dan toe onzichtbaar, loste eerst nog een waarschuwingsschot dat doelman Konstantopoulos niet echt verontrustte. Even later was het echter wel prijs. Suarez werd in één tijd richting doel gestuurd door een opnieuw heel bedrijvige Canesin. Alleen voor de keeper werd de diepste spits van paars-wit nog tegen de vlakte gewerkt, maar zelfs vanop de graszoden kon hij zijn voet nog tegen de bal zetten en de 1-0 aantekenen.

En toen ging het heel snel. Anderlecht ging door met Canesin en Jovanovic in de hoofdrol. De Serviër liet enkele mooie dingen zien voor hij de kroon op het werk zette. Maar wat een voorzet van Canesin alweer. De Braziliaan behield het overzicht en verstuurde de perfecte hoge bal naar Jova. Die had de hoek maar voor het uitkiezen, maar kopte naar de dichtsbijzijnde: 2-0 Jovanovic. Het wordt stilaan een gewoonte.

Suarez, de artiest
Lang kon Anderlecht niet genieten van de dubbele voorsprong. Bij de eerste de beste uitbraak zette Leonardo zowel Wasyl als Kouyaté in de wind en liep hen op snelheid er gewoon af. De afwerking mocht er trouwens ook wel zijn. Niet getreurd, want Suarez was in bloedvorm. Met een schitterende trap zette hij het stadion in vuur en vlam. Drie goals in zeven minuten. Het niet al te talrijk opgekomen publiek werd verwend.

Anderlecht haalde in de tweede helft de voet wat van het gaspedaal, maar bleef wel rustig baas over het gegeven. De crisis in Griekenland tekende zich ook af op het veld van het Constant Vanden Stock-stadion terwijl vooraan Suarez en Jovanovic lustig op jacht gingen naar meer doelpunten.

Suarez, de opportunist
De Serviër mag dan subliem zijn, soms kan hij ook moeilijk zijn emoties onder controle halen. Na een zware tackle van Manolas sprong hij recht en reageerde. Manolos liet zich op de grond vallen, maar gelukkig voor de Serviër wist de scheidsrechter niet goed wat hij er mee aan moest. Twee keer geel dan maar. Voor Manolas echter het einde van de wedstrijd, want hij stond al eens geboekt. Jacobs haalde zijn aanvaller even later ook naar de kant.

Zijn spitsbroeder was echter nog niet helemaal klaar. Suarez profiteerde van een serieuze dekkingsfout in de defensie van Athene om zijn drieklapper vol te maken. De transformatie van de vroeger nogal grillige aanvaller lijkt compleet. Zelfs als diepste spits doet hij defensies beven, daar waar hij vroeger te licht uitviel. De betere omringing zal daar ook wel veel mee te maken hebben. Hoe het ook zij: Anderlecht heeft zijn eerste opdracht met verve volbracht.

Herbeleef Anderlecht - AEK Athene

Vooraf