Datum: 20/04/2017 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Old Trafford
Anderlecht trots en met ver opgeheven hoofd uit Europa

Anderlecht verliest met 2-1 tegen Manchester United en is Europees uitgeschakeld

Anderlecht trots en met ver opgeheven hoofd uit Europa
Foto: © photonews

107 minuten droomde heel België van een halve finalist in de Europa League. Anderlecht legde heel zijn ziel en karakter op het veld, maar uiteindelijk mocht het niet baten. In de tweede verlenging scoorde Markus Rashford de beslissende treffer. Maar paars-wit mag fier zijn op wat ze presteerden.

Een verhaal van een strijd op leven en dood van 120 minuten. René Weiler besliste dan toch om in het 'Theatre of Dreams' zijn sterkste elf op het veld te zetten. De Zwitser is zelfs in het meest logische onvoorspelbaar... En Anderlecht begon met de juiste ingesteldheid. Na een paar minuten had Dendoncker met een vallend schot zelfs al voor het eerste gevaar gezorgd.

Arrogantie

Maar laten we eerlijk zijn: qua kwaliteit heeft de nummer 4 van de Premier League natuurlijk het één en ander rondlopen. Die Pogba, waarvan we vorige week al niet begrepen dat hij zoveel kritiek kreeg, verzond een schitterende pass richting Rashford. Kara onderschepte nog, maar in de rebound was daar Mkhitaryan om zijn tweede in twee matchen te scoren.

'Aiaiai' dachten er velen... Eén goeie aanval en United al op rozen. Misschien wel iets te veel in een zetel, want de arrogantie kroop - net als vorige week - weer in de ploeg. Anderlecht verzamelde voor het halfuur nog drie goeie kansen, waarvan er eentje tegen de netten ging. Eerst profiteerde Acheampong bijna van een defensief misverstand en Dendoncker kreeg zijn voet net niet goed genoeg tegen een aflegger van Appiah.

Drie grote uitblinkers

Maar dan: Tielemans die zijn zware linker bovenhaalde en met een afgeweken bal de lat raakte. In de rebound kreeg Hanni alle tijd om binnen te duwen. Geen klasseverschil deze keer en dat uitte zich ook in het balbezit: 50-50. United had ook zijn kansen, maar paars-wit kon rekenen op een schitterende doelman Ruben. Die jongen haalde er twee moeilijke ballen uit.

Maar als we er voor de rest echt twee uitblinkers moesten uithalen, tja dan: Dendoncker en Hanni. Wat een match speelden die twee. Hanni centraal... We blijven het herhalen. Maar als ze bij Club Brugge keken, zullen ze toch even moeten slikken hebben. Want Anderlecht speelde echt wel goed!

En ook in de tweede helft gingen de Brusselaars vol hun kans. Maar na een uur vond Weiler het genoeg en haalde hij Hanni en Chipciu naar de kant voor Stanciu en Bruno. U weet wel, Brugge zondag... Anderlecht kwam daardoor serieus meer onder druk te liggen, maar het duo Spajic-Kara stond pal, ondanks foutjes van hun maatje Appiah. Zlatan en Rashford lieten de droom leven...

En dan kwam Anderlecht in de problemen. Weiler had zijn drie vervangingen al opgebruikt en Acheampong zat met krampen tot achter zijn oren. En er kwamen verlengingen... Het werd een fysieke slag, maar wat een mentaliteit! Het was overleven, maar dat deden ze met overtuiging.

Fellaini beslissend

Tot de tweede verlenging. De pijp was allang uit, maar ze gingen door op mentaliteit en karakter. Maar één flits volstond voor United. Fellaini kopte door tot bij Rashford en die kapte Dendoncker en Kara uit. Het Europese avontuur van Anderlecht is afgelopen, maar ze hebben zichzelf absoluut niets te verwijten.

Opstellingen

Manchester United Manchester United

  Speler G Beoordeel
Romero Sergio 90' -
Valencia Antonio 90' -
Bertrand Bailly Eric 90' -
Rojo Faustino Marcos Alberto 23' -
Shaw Luke 90' -
Carrick Michael 90' -
Pogba Paul 90' -
Mkhitaryan Hamlet Henrik 90' -
Lingard Jesse 60' -
Ibrahimovic Zlatan 90' -
Rashford MarcusA 90' -
  Bank G Beoordeel
Blind Daley 67' -
Fellaini Marouane A 30' -
Martial Anthony -  
Rooney Wayne -  
Young Ashley -  
De Gea David -  
Herrera Agüera Ander -  
Jones Phil -  
Fosu-Mensah Timothy -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Rubén Iván Martínez Andrade 90' 8
Appiah Dennis   90' 6.5
Kara Mbodji Serigne Modou 90' 8
Spajic Uros 90' 7.5
Obradovic Ivan 90' 8
Dendoncker Leander 90' 8.5
Hanni Sofiane 64' 8.5
Tielemans Youri   90' 7.5
Chipciu Alexandru 64' 5.5
Teodorczyk Łukasz A 78' 6
Acheampong Frank Opoku 90' 6
  Bank G Beoordeel
Bruno Massimo 26' 6
Stanciu Nicolae Claudiu 26' 5
Thelin Isaac Kiese 12' 5
Deschacht Olivier -  
Boeckx Frank -  
Capel Trinidad Diego -  
Nuytinck Bram -  
Herbeleef Manchester United - Anderlecht

Vooraf