Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Villa doorprikt Belgische droom
Steurbaut Kersten

België leek 89 minuten op weg naar een stunt tegen Europees kampioen Spanje. De Rode Duivels verdienden minstens een punt tegen de bewoners van het Iberische schiereiland, maar David Villa besliste daar anders over.

Vier dagen lang schreeuwde de hele natie om de ploeg die met 2-0 had gewonnen van Armenië niet te wijzigen of om op zijn minst niet voor vijf verdedigers te kiezen en de Rode Duivels te laten doen waar ze zich goed bij voelen: voetballen en aanvallen.

Dembele geblesseerd

Bondscoach René Vandereycken bleef zijn eigenzinnige zelf en liet Wesley Sonck cavalier seul spelen en moest noodgedwongen de geblesseerde Moussa Dembele aan de kant laten voor Steven Defour.

België werd overrompeld in de openingsfase en zag Fernando Torres de eerste kans op Stijn Stijnen schieten. Bij de eerste Belgische mogelijkheid was het echter meteen raak. De bij een hoekschop mee opgerukte Vincent Kompany gooide het leer knap tot bij de tweede paal waar Sonck -opnieuw hij- met een overhoekse kopbal de score opende. Iker Casillas, 710 minuten niet gepasseerd bij de nationale ploeg, mocht zich al na 7 minuten omdraaien.

Bijna 2-0

Timmy Simons schoof na het wegvallen van Torres iets meer naar voren en de Rode Duivels toonden dat ze ook tegen grote ploegen konden voetballen en waren nog voor het kwartier dicht bij de 2-0. Defour miste zijn schot op een voorzet van Fellaini, een halve minuut later verdween een omhaal van Axel Witsel naast.

Achteraan hielden de Belgen goed stand en gaf de defensie amper kansen weg. David Villa, die na het uitvallen van spitsbroeder Fernando Torres alleen in de punt stond, stuitte meer dan eens op Kompany en co, maar bleef aartsgevaarlijk. De aanvaller van Valencia en topschutter van het voorbije EK omspeelde knap Stijnen en bracht het leer voor het lege doel. Timmy Simons ruimde op.

Foutje Fellaini

Spanje scoort altijd, maar moest daar in het Koning Boudewijnstadion de hulp voor krijgen van de Rode Duivels. De ijzersterk spelende Fellaini maakte zijn enige foutje van de avond en speelde het leer in bij Cesc Fabregas. Een subtiel pasje op Andres Iniesta, die tussen Simons en Anthony Vanden Borre gleed, Stijnen omspeelde en de gelijkmaker was een feit. De 1-2 van Villa werd door de nationale doelman in hoekschop geduwd.

Vandereycken liet na rust de geblesseerde Daniel Van Buyten in de kleedkamers voor Filip Daems. Thomas Vermaelen nam plaats in het centrum van de defensie. Simons schoof nog iets nadrukkelijker door naar het middenveld, waardoor Fellaini nog meer mogelijkheden kreeg om zich aanvallend uit te leven.

Villa

De Marokkaanse Belg kopte meteen een hoekschop nopt over de kooi van Casillas. Op het uur scoorde Fellaini wel, maar werd hij (onterecht) afgevlagd voor buitenspel. Tussendoor werd een poging van Vanden Borre van de lijn gekeerd en stuitte Witsel. Het Spaanse Tiki Taka werd even weggespeeld door de Rode Duivels.

La Selección eiste de bal terug op, maar slaagde er niet in om de Belgische defensie te ontwrichten. Stijnen werd pas tien minuten voor tijd getest op een vrije trap van Xavi Hernandez, maar hield met een knappe reflex het leer uit zijn doel. De Rode Duivels waren op weg naar een schitterende stunt, maar de onvermijdelijke David Villa deed de Belgische droom abrupt uiteenspatten. (TD)