Speeldag: Speeldag 10
Stadion: Stade Chaban-Delmas
Bordeaux weet geen raad met Lyon
Ruben Claesen

Lyon heeft zondagavond gedaan wat het moest doen. In de altijd lastige verplaatsing naar Bordeaux won het bijzonder vlot met 1-3. Echt in de problemen is de landskampioen nooit gekomen, want het kwam al na vijf minuten op voorsprong en liep vervolgens uit naar 0-3. Op het einde kon de thuisploeg nog milderen.

Met een rake kopbal zette Anderson Cleber het eerste doelgevaar meteen om in een goal. De centrale verdediger die de geblesseerde Cris moet vervangen kon volledig vrijstaand een vrije trap van Juninho binnenkoppen. Lyon liet een gretige indruk na, na het zware thuisverlies tegen de Glasgow Rangers afgelopen week in de Champions League (0-3). Bordeaux wist geen antwoord op het bij vlagen indrukwekkende spel van de bezoekers en doelman Ramé moest zich na een klein halfuur opnieuw omdraaien. Op aangeven van Ben Arfa zette Benzema zich op kracht door en vloerde de thuisdoelman met binnenkant rechts, de tiende al van het seizoen voor de Franse topschutter. En Bordeaux? Dat keek toe en deed zelf… niets. Het mocht zich gelukkig prijzen dat het aan de rust niet tegen een grotere achterstand aankeek.

In de tweede helft ging de show van de zesvoudige landskampioen gewoon door. Met Benzema en Ben Arfa is de toekomst verzekerd, twee spelers waarvan men later nog veel meer zal horen. Vlak na rust vonden de twee elkaar opnieuw in een mooie één-twee, Ben Arfa kon uithalen maar Ramé verschalken zat er toen niet in. Op het uur lukte het echter weer wel. Juninho, weer hij, schilderde een vrije trap zoals alleen hij dat maar kan op de knikker van Kim Källström, die ongenadig de derde van de avond binnenkopte. Match gespeeld, maar de score zou nog wel veranderen, vijf minuten voor tijd. Na knap voorbereidend werk van Chamakh legde hij niet egoïstisch af tot bij Jussiê, die makkelijk scoorde. Bij 1-3 bleef het, aan dit Lyon kon Bordeaux vanavond niets doen.

Toulouse wint bij radeloos Sochaux

Vorig seizoen, onder Alain Perrin, won Sochaux nog de Franse Beker en werd het zelfs even als potentiële titelkandidaat naar voren geschoven. Maar de jonge garde lijkt die hoge ambities niet waar te kunnen maken, want het verloor alweer in eigen huis, tegen Toulouse dit keer. En het schoentje blijft op dezelfde plaats wringen: in de aanval. Kansen bij de vleet, maar niet één doelpunt, om vervolgens het deksel op de neus te krijgen door de alweer sterk acterende Emana. Zo klimt TFC naar de linkerkolom en wordt het tiende, Sochaux is achttiende maar heft de troost dat Marseille nog onder hen staat.