Stadion: Stadio Olimpico
Inter en Roma slaan kloofje
Maarten Vandenabeele

Inter en Roma hebben directe concurrenten Fiorentina en Udinese teruggewezen op de veertiende speeldag van de Serie A. De 2 protagonisten van vorig seizoen slaan zo een kloofje met de achtervolgers.

In Firenze kende Inter een droomstart: al na 10 minuten namen de Nerazzurri de leiding: Ibrahimovic (foto) bediende de Chileen Jimenez, die een diagonaal schot afvuurde waartegen Frey niets kon uitrichten, 0-1. Fiorentina raakte niet tot bij het vijandelijke doel en Inter kreeg de kans om verder uit te lopen, maar Frey redde knap een inzet van Ibrahimovic. Ook Maxwell zag zijn poging op de Fiorentina-goalie stranden. Op slag van rust verdubbelde de kampioen de voorsprong: Ibrahimovic gaf opnieuw de assist, dit keer aan Cruz, die er 0-2 van maakte.
Fiorentina kwam agressief uit de kleedkamer, maar de verdediging van Inter, met Samuel alweer in een glansrol, gaf geen krimp. Op de tegenaanvallen van de Nerazzurri hield Frey zijn ploeg meer dan een keer recht. Toen de wedstrijd al lang gespeeld was, kreeg Semioli nog een goede kans op de eerredder, maar zijn kopbal werd door Julio Cesar uit doel gebokst.

AS Roma won thuis van Udinese en volgt in het spoor van Inter. De Giallorossi kwamen op voorsprong in de elfde minuut, toen Juan van dichtbij kon besluiten (foto): 1-0. De reactie van de bezoekers kwam meteen, want 1 minuut na de 1-0 stond het weer gelijk: Quagliarella scoorde op aangeven van Pepe, 1-1. Even voor het halfuur mocht het thuispubliek weer feesten: Taddei kon de bal in twee keer voorbij Handanovic in doel krijgen, 2-1.
In de tweede helft kwam de thuisploeg dicht bij de 3-1, maar Vucinic zag zijn schot net naast gaan. Op een goed kwartier van het einde hakte Pinzi onbehouwen in op Juan, wat hem een rode kaart opleverde. De fel protesterende Dossena mocht zijn ploeggenoot vergezellen. Toch kreeg Udinese met zijn negenen nog een uitstekende kans op de 2-2: Floro Flores vond een uitstekende Doni op zijn weg.

Lazio kon niet winnen bij Siena. In de 23e minuut kwamen de Biancocelesti op voorsprong: een flater van Loria werd uitgebuit door Pandev, 0-1. 9 minuten later kwam de thuisploeg langszij: Ballotta misrekende zich en Maccarone kon in een leeg doel besluiten, 1-1. Kolarov en Firmani raakten het doelhout nog, maar scoren lukte niet meer voor Lazio.

Atalanta verpletterde een erg zwak Napoli. Floccari, Langella en Doni zorgden voor een 3-0 ruststand en Carrozzieri maakte er net na de pauze zelfs 4-0 van. Sosa kon iets tegendoen (4-1), maar het laatste doelpunt was weer voor de thuisploeg: Ferreira Pinto legde de zware 5-1 vast.

Catania won de derby van Palermo. Mascara (foto) opende de score in de 29e minuut en Spinesi verdubbelde met een penalty de voorsprong: 2-0. De ingevallen Caserta bracht in de 63e minuut de spanning terug (2-1), maar diezelfde Caserta liep drie minuten later tegen rood aan. Met een man meer hield Catania stand en in de slotminuut prikte Martinez nog een doelpunt tegen de netten: 3-1.

Parma won met het kleinste verschil van Empoli,dat laatste wordt. Paci scoorde in de 21e minuut: 1-0.

Cagliari en Livorno bleven op 0-0 steken.