Stadion: Stadio Grande Torino
Inter en Roma winnen
Maarten Vandenabeele

Wat Juventus gisteren niet kon, winnen op verplaatsing, is Inter en Roma wel gelukt, zij het niet zonder moeite. Ook Fiorentina en Udinese wonnen.

Kampioen Inter nam de match in Siena onmiddellijk in handen, wat vooral resulteerde in balbezit. In de 26e minuut kregen de Nerazzurri een strafschop: Cruz ging makkelijk neer in een duel met Codrea. Ondanks hardnekkig protest van de thuisploeg bleef Ibrahimovic koel en schoot de 0-1 binnen. De thuisploeg liet het hoofd niet hangen en 5 minuten later stond de stand in evenwicht: Frick werkte de bal tot bij Maccarone, die Cordoba te slim af was. De Colombiaanse verdediger raakte als laatste de bal: 1-1. Net voor de pauze klom de kampioen toch nog op voorsprong: Cambiasso devieerde een voorzet van Ibrahimovic voorbij Manninger, 1-2.
In de 53e minuut toonde Ibrahimovic nogmaals zijn grote klasse door een voorzet van Chivu in de winkelhaak binnen te poeieren: 1-3. Met een prachtig afstandsschot milderde Forestieri nog tot 2-3, maar het doelpunt viel pas in de extra tijd, zodat er te weinig tijd overbleef voor een moedige thuisploeg om op zoek te gaan naar meer.

AS Roma kwam even voorbij het kwartier 1-0 achter tegen Atalanta: Ferreira Pinto schoot met rechts voorbij Doni. De Romeinen reageerden nog voor de rust: met een krachtige vrije trap zorgde Totti in de 38e minuut voor 1-1 en Mancini (foto) knalde de 1-2 in de 44e minuut tegen de netten.
In de tweede helft kreeg de thuisploeg voldoende mogelijkheden op de gelijkmaker, maar Floccari, Muslimovic en Padoin verprutsten de kansen.

Fiorentina was te sterk voor Parma. De Viola kwamen goed weg toen Pisanu na 17 minuten de paal trof en Mutu zorgde vlak voor rusten voor de 0-1: hij kopte de bal voorbij verdediger Morrone en doelman Bucci. Na de onderbreking kopte Coly, halfweg de tweede helft, de gelijkmaker binnen, maar enkele minuten voor tijd besliste Mutu de wedstrijd. Vieri werd in de zestien foutief afgestopt door Morrone, waarna de Roemeen de elfmeter omzette: 1-2.

Udinese moest in Cagliari na een halfuur al met zijn tienen verder, na tweemaal geel voor verdediger Felipe. Toch kwamen de Bianconeri even later aan de leiding: Quagliarella rolde de thuisverdediging in zijn eentje op: 0-1. De bezoekers hielden stand tegen een verwarde thuisploeg en waren nog enkele malen levensgevaarlijk op de counter. In de slotminuut pakte Larrivey nog een rode kaart: toen de Cagliarispits geel kreeg, antwoordde hij met een cynisch applaus voor scheidsrechter Bergonzi, die hem meteen een tweede gele prent toonde.

Sampdoria boekte een knappe overwinning tegen Palermo. Bellucci opende de score na 20 minuten en vlak voor de pauze verdubbelde Sammarco de voorsprong van de Blucerchiati. De bezoekers konden daar enkel een bal op de paal van Amauri tegenover stellen. Cassano (foto) bekroonde zijn beresterke wedstrijd met de 3-0 in de 77e minuut en dat was meteen de eindstand.

Lazio ging in eigen huis onderuit tegen Genoa. De thuisploeg, zonder Mudingayi, die zich bij de opwarming blesseerde, scoorde wel als eerste: Mauri profiteerde van een blunder van doelman Rubinho. In de tweede helft draaide Borriello de situatie helemaal om: met een benutte strafschop (erg dubieus) en een tweede doelpunt enkele minuten daarna schonk hij zijn ploeg een belangrijke uitzege, 1-2.

Torino verloor thuis van Livorno. Tavano zorgde met twee doelpunten voor een 0-2 ruststand. Een zwak Torino kon na de pauze enkel tegenscoren via Bottone: 1-2.